Всяка година в край на м. юни 19 синове и дъщери на България „събират” пред паметника-костница край с.Брусен техни другари от съпротивата срещу хитлеро-фашизма, съратници, роднини и близки или просто хора, дошли да сведат глави пред тяхната саможертва. С всяка изминала година оредяват редиците на останалите живи от съпротивата, отиват си и техните съратници и близки, но споменът за онова барутно време все още е живо. И се предава от поколение на поколение. „Никой не е забравен и нищо не е забравено!”
Днес, 23 юни, 74 години след неравната битка между 33 партизани от Червенобрежкия отряд " Георги Бенковски" и над 350 жандармеристи в м. Черни дол край село Брусен, те – живите са отново тук пред паметника-костница на героите.
Въпреки превратностите на времето и отдалечеността от тогавашните събития, не бяха малко хората, които днес сведоха глави пред паметта и саможертвата на19-те загинали партизани: Доктор Стоян Василев (Божко) – командир на отряда
Йото Николов Врачев (Стоян) – командир на четата
Филип Дилов Кръстев (Филип Тотю) – помощник командир
Александър Пъшев (Владимир) – полит. комисар
Кирил Кръстев Гайдарски
Стоян Тонев Стоянов (Симо) взводен командир
Дончо Томов Велев (Жарко)
Найден Григоров  Найденов (бай Димитър)
Милчо Симеонов Христов
Лалю Ненов Дилов (Осински)
Илия Миков Кьонтов ( Тошо)
Цанко Петков Вълчев (Станчо)
Петко Ценов Петков
Йосиф Рахамим Леви (Любен)
Величка Дакова Маркова (Нина)
Радка Василева Стоянова (Ема)
София Йосиф Леви (Вера)
Станка Цветанова Фелибинова
Цонка Стефанова Цанова (Янка)
Възпоменателния митинг в тяхна памет беше организиран от Общинските съвети на БСП и БАС в град Етрополе.
Като гости дойдоха народните представители от Коалиция за България Иван Ченчев и Лало Кирилов, Симеон Сергов – председател на Младежката организация на БСП в Софийска област, Лъчезар лазаров – председател на Общинската младежката партийна организация в Етрополе, председателката на Областния съвет на БАС Йорданка Кринчева, Юлия Сергева – председател на Сдружение на пенсионерите 2002 и заместник-председател на Областния съвет на БАС, председателите и членове на ръководствата на БСП и БАС в Етрополе, Ботевград, Правец, Гложене, Лопян, Брусен, Ямна, Брусен, членове и симпатизанти на БСП и БАС и жители на Етрополска община.
Митинга откри и ръководи Радка Толева.
Тематичен рецитал представиха Емилия Димитрова и Лъчезар Лазаров. Качваме извадка от рецитала:
„Емилия
Моя страна на невъзможни възможности. Каква молитва да промълвя за теб? Господи, спаси ни от нас самите, за да съществувам – стига ми да дишам свободно. Дай ми корен и криле, за да устоя на свободата.
Лъчезар
Тогава ! Спомнете си за тях, дошли като от легенда в нашите сърца. Те също вървяха, мечтаеха, те загинаха за нас  и нашите деца. Те също искаха и светло бъдеще, и мирни и спокойни дни, но тях тогава ги наказваха със затвори и бесилки, с куршумени зари.
Емилия
Историята днес не венчае техните дела, а бяха те невинни, млади, увехнали, но в безсмъртие цветя. Те винаги са били нещо истинско и навярно така ще остане. Какво ти трябва повече за вяра? Какво ти трябва повече за клетва? Трябва само яростна надежда на къде? На къде да поема?
Лъчезар
А към тях да не пустеят пътеките, безмълвно оплакал стотици герои. Балканът сякаш е остарял от горест и остава да бди, да пази спомените и да напомня за свидните жертви. Спеше своя сън безвремение, своя ден ни подарихте и нека между нас застане едно доверие със  жар и устрем – поколенията покорихме.
Емилия
В календара този ден е ваш, който тука зове и приканва ни – свели в мълчание поглед, глави и унесени в спомена за минали дни. Студеният камък прегърнал е вашата участ. Прегърнал завинаги вашите мечти, а ние идваме вас да почитаме и вас да попитаме:
„Как да се борим за сетните дни?“!”
Пространно слово за събитията в м. Черни дол преди 74 години произнесе председателят на ОбС на БАС Чавдар Крачунов.  /Извадка от словото качваме отделно от този материал/.
Приветствено слово имаше и от Йорданка Кринчева:
„Луди или фанатици бяха тези млади хора, дръзнали да се вдигнат на борба фашистката тирания?!
Не! Това бяха обикновени хора, работници, селяни, студенти, интелигенти – просто патриоти,  които обичаха живота и най-вече Отечеството си!
Източници на героизма, безстрашието, саможертвата бяха вярата и възпитанието, които получиха от партията, от РМС, от заветите на Левски и Ботев.”
Народният представител Иван Ченчев прочете приветствието, което Корнелия Нинова е изпратила по повод на днешното възпоменателно тържество в с.Брусен.
Песни, свързани със съпротивителната борба срещу монархо-фашизма  изпълниха Вокална група „Червена роза” от София с ръководител Кирил Гаврилов.
Тематични песни за съпротивителната борба и за България представи Вокална група „Ехо” към НЧ „Слънце” в с. Лопян, с ръководител Пейо Пеев.
И след всичкото това, не малко венци и букети от цветя бяха поставени в основата на величествения пачетник-костница, издигнат на мястото край село Брусен, където преди 74 години бяха заровени в изоставена варница 19-те избити партизани от Червенобрежкия отряд „Георги Бенковски”.