Днес е вторият ден от кампанията за измерване на костна плътност, която се провежда в Ботевград. На обявените телефони за преглед са се записали повече от 200 жители на общината /http://botevgrad.com/news/73685/Bezplatno-izmervane-na-kostna-platnost--ot-23-do-25-yuli-v-Botevgrad/. Изследването е напълно безплатно. То се извършва в общинския клуб на пенсионера, който се намира зад сградата на общинската администрация. 


Кампанията за безплатно измерване на костната плътност е съвместна инициатива на международна фондация „Адра” - България и Община Ботевград. Неправителствената организация осигурява апаратурата, както и специалист, който извършва прегледите, а общината предоставя мястото и създава организацията по провеждането им. Това обясни Симеон Петров Гугутков –  доцент по психология и физиотерапия, мениджър „Проекти” към "Адра".   


Защо е важно да се измерва костната плътност и през какъв период от време трябва да се прави това профилактично изследване? 


Доц. Гугутков: Костната плътност е система в човешкия организъм. По-податливи, по-уязвими стават жени след 40 – 45 години, особено с настъпването на менопаузата. Яйчниците спират да произвеждат хормона естроген и целият организъм се обръща към костната система, като изсмуква оттам всякакви видове запаси. Защото костната система е депо. Ето защо жените са уязвима група. Затова мерим костна плътност на жени от 45-годишна възраст до 70 години. Защото там всъщност е проблематиката. Костната плътност се обновява и ако става дума за такива прегледи, добре е те да се извършват в рамките на 8 месеца до 2 години.  


Заболяването остеопороза, която е тежка форма на кухи кости, е тих, скрит убиец. Може би в България тя е номер три по заболеваемост на хората, номер едно и две са сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Причината да работим по такъв проект е, че с тази демография вероятно остеопороза ще стане номер две или номер едно. В България населението е застаряващо, затова все повече хора попадат в рисковата група.   


Ако може да обобщите, какво установявате при прегледите на хората от нашата община? 


Доц. Гугутков: Като цяло съм доволен. Средната костна плътност е добра. Повечето хора се хранят здравословно, тъй като имат градини, в които отглеждат плодове и зеленчуци. Но ме притеснява липсата на достъп до здравеопазване. Това че прегледите са безплатни и организирани, генерира един отклик на хора, голяма част от които са лишени от медицински достъп. Това са самотно живеещи възрастни хора, това са хора, които нямат възможност да се прегледат при нормални условия. 


Измерването на костна плътност поема ли се от Здравната каса?


Доц. Гугутков: Не се поема. Освен това има различни лаборатории с много скъпа техника, в които изследването може да е доста скъпо, а повечето хора не могат да си го позволят. Това е другата причина да реализираме този проект, чиято основна цел е ранна диагностика. По-миналата седмица бяхме в Мездра, преди това – в Роман. Тази седмица сме в Ботевград, другата – в Берковица и други населени места в Северозападна България. Както казах вече, целта на проекта е ранна диагностика. Не изписвам лекарства и не предлагам лечение. Ако установя проблем, насочвам към личния лекар. Всеки, преминал изследването, получава резултата от него на хартиен носител.


Бихте ли казали нещо повече за дейността на Вашата организация?


Доц. Гугутков: „Адра” – България е хуманитарна организация, която е създадена с цел справяне с кризи с катастрофални мащаби. Не ни е точно работа да мерим костна плътност, но ние сме социално чувствителни и за това работим и по такива проекти с Министерството на здравеопазването, с регионалното ведомство. Също така сме едни от най-големите дарители на болница „Пирогов”. Наскоро дарихме на болницата във Велинград медикаменти и оборудване. Стремим се да работим съвместно с общински болници и общини. Предстоят ни и нови проекти. Ние сме и „зелената линейка” по проект „Грижа за здравето” на Министерството на здравеопазването.