От 25 август стартира руско-български проект, посветен на 130-та годишнина от Освобождението на България от турско робство. Проектът е под патронажа на Вицепрезидента на РБългария ген.Ангел Марин. В него участват художници от Русия, България, Израел и Сащ.
Целта им е, като преминат по местата, свързани с Руско-турската освободителна война, да работят над сложна батална тема. Ще рисуват на открито сюжетни картини, ще изпълнят скулптурни композиции, показвайки в своите работи погледа на съвременния художник към подвига на героите от миналото.   
Сред тях е и Александър Сергеевич Плевако – внук на гениалния руски художник В.В.Верещагин, отразил Руско-турската война. /На самостоятелната снимка/. Той си е поставил за задача да измине пътя на своя прадядо.
Част от участниците в международния пленер вчера пристигнаха и в Етрополе. По стар народен обичай те бяха посрещнати пред сградата на кметството от заместник-кмета на Общината Росица Христова.
След това имаше среща с групата в общината, където се уточниха местата, които ще посетят, за да отразят в рисунки моменти от пътя на руските войни в града ни.