Преди да започна кореспонденцията от събитието, което беше снощи в малкия салон на НЧ "Тодор Пеев-1871" в Етрополе, една кратка бележка за понятиего "пленер": Значение на думата пленер:
 мн.ч. пленери, (два) пленера, 
1. Рисуване на открито, сред природата.
2. Отразяване на природата в картини, фотоси и др.
Всяка затворена абщност си има своя професионална терминология за общуване. Знаещите нека ме извинят за забележката.
Правя го по повод на забележка във форува от предварителното съобщение за предстоящото събитие, няма ли българска дума за това понятие.
След като художниците Анатолий Станкулов, Иван Гоцев, Йордан Велков, Проф. д. н. Лаура Димитрова, Доц. д-р Мариета Конова, Силвия Артамонцева, Проф. д-р Стефан Алтъков, Стоян Божкилов, Румен Атанасов, д-р Юлиан Станкулов и Ялмур Станкулова рисуваха десетина дни в Етрополе, снощи /08.10.2020 г./ в 18:00 часа беше открита изложбата с техни произведения.
Нарекли са я "С цветовете на България - традиции и съвременност" и се провежда под патронажа на Димитър Димитров - кмет на община Етрополе.
Организатори са фондация "Имеон-Балкани" и Център за изкуства "Арт лаборатория" с любезното партньорство на община Етрополе,  Геотехмин ООД, Елаците Мед АД и АРА АРТ.
Представителката на фондацията Юлия Станкулова запозна присъстващите с историята на поредицата от пленери, които се организират в цялата страна, с участващите художници и техните произведения. След като благодари на Общинското ръководство и специално на кмета Димитър Димитров за съдействието и подкрепата, откри изложбата.
С приветствено слово към участниците се обърна заместник-кмета на Община Етрополе Станка Димитрова.
На събитието присъства и другият заместник-кмет Росица Христова.
Пред наш представител един от художниците - Анатолий Станкулов сподели за читателите на сайта: Това е една поредица от пленери, малко късно за този край. Правим такива в различни региони на България, като идеята е да отразим красотите на България, традициите, съвременните неща, които са част от живота на хората.
Дошли сме 11 художника: двама професори от Софийския университет в катедрата по изкуствата, една доцентка от Търновския университет, двама доктори по изкуствата, преподаватели по специалностите си и двама студенти. Има разлика и във възраста. Целта ни е да има вепосредствена връзка между поколенията, малко като майсторски клас. Така се намалява дистанцията между студент-професор, след като седнат на една маса да рисуват. Да се преодолее чувството на страхопичитание към професова. Това ни е главната идея, която се осъществява на практика.
На откриването е и представителката на фондацията "Имеон-Балкани" Юлия Станкулова, която се занимава с пополяризирането на изобразително изкуство в страната и в чужбина.
Ние се радваме, че Община Етрополе прие присъсрце нашата идея да стане домакин, като кметът Димитър Димитров е патрон на пленера.
Използвани са различни техники, като професорите се занимават с така наречената "ръчна хартия". Направена е тук на място и върху картините са вградени символи от града, има стихове на Ясенов. Може би да е малко по-абстрактно, но е запазен и отразен духа на града. В картините са използвани различни техники, но като цяло са запечатани повечето от забележителностите на Етрополе.
На гостите бяха раздадени сувенири за спомен от гостуването в града ни.
Изложбата, с творбите от пленера, ще бъде на разположение на любителите на живописното изкуство и другата седмица.
Текст и снимки: Христо Христов