Жребият за турнира за Купата на ФИБА Европа ще бъде теглен утре в Мюнхен. Както вече съобщихме, Балкан пропуска първия квалификационен кръг и ще започне направо във втория. Освен това е и сред поставените при жребия, както и другият български участник Рилски спортист.


Ще припомним и вероятните съперници на Балкан при този жребий. Имената на три от тях са ясни - това са трите непоставени отбора за втория кръг на жребия, а именно: Ден Бош от Холандия, Бенфика от Португалия и  Капфенберг от Австрия.


Останалите 5 ще бъдат  между победителите от първия квалификационен кръг. Десетте отбора в този първи кръг на квалификациите са Лаврио от Гърция, Ирони Нес Зион от Израел, Истанбул от Турция, Роса Радом от Полша, Свитави от Чехия, Катая Баскет от Финландия, Сьодертале от Швеция, Конгсберг от Норвегия и украинските Днипро и Черкаски Мавпи.


Датите на двата мача на елиминиране от втория квалификационен кръг са 3 и 10 октомври. Ако Балкан отстрани своя съперник, ще се класира за груповата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа.


В нея ще участват 32 отбора: осемте победители от втория кръг на квалификациите, 6 отбора с най-висок рейтинг, определени от ФИБА, които се включват директно в груповата фаза, и 18 тима, отпаднали от квалификациите на по-силния турнир, администриран от ФИБА - Шампионската лига.


От международната баскетболна централа обявиха имената на клубовете, които са подали заявка да участват в турнира на ФИБА Къп при евентуално отпадане от квалификациите на Шампионската лига. Сред тези 14 отбора е и Левски Лукойл. Ако някой от тях се класира за груповата фаза на Шампионската лига, то в груповата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа ще попадне един или няколко щастливи губещи - от онези, които са били отстранени след втория клалификационен кръг.