В бюджета на община Ботевград за тази година са заложени 230 000 лева за ремонтни дейности и подобряване на ВиК-инфраструктурата на територията на общината. Средствата са разпределени по обекти, които се изпълняват от общинската фирма „ВиК Бебреш”. 


„Най-голямата сума отива за довеждащия водопровод /1.5 км/ от река Осеница във Врачеш. По него работим сериозно и се надяваме до края на август да приключим работа. Лошото време ни попречи да завършим в по-кратък срок”, това съобщи управителят на водното дружество Цветозар Гаврилов. Той съобщи още, че част от средствата са използвани за цялостната подмяна на водопровода по улица „Ален мак” във Врачеш. Подменени са и водопроводните отклонения към домовете на хората, живущи на тази улица. „Ален мак” е включена в програмата на общината за финансиране на капиталови разходи, което означава, че тя ще бъде изцяло асфалтирана. 


„Подменихме водопровода по ул. „Мургаш” в Ботевград, както и водопроводните отклонения към всички абонати. Днес подменяме водопровода по ул. „Стефан Стамболов” – също в града. И по тази улица ще се извършим пълна подмяна на водопроводните отклонения. На двете улици най-редовно възникват аварии, защото са крайни точки”, обясни Цветозар Гаврилов.


Управителят на ВиК съобщи още, че предстои подмяна на довеждащ водопровод /1.5 км./ в Рашково – от единия каптаж. "Така реката ще бъде отделена от водохващането, което ще реши проблема на селото с мътната вода", обясни Гаврилов.  


На въпроса има ли проблем с мътността на водата в другите населени места на общината, управителят на ВиК отговори: „Язовирът започна да се избистря, но ние все още сме изцяло на речни водохващания. При тези дъждове има проблем с мътността, не само на територията на нашата община. Утре ще спираме водата от речните водохващания в Радотина, тъй като оттам има оплаквания. Колкото имат вода от каптажите, толкова ще ползват. Ако се налага ще им доставяме вода с водоноски. ”.