Къде е Ботевград?


Преди десетина дни Министерският съвет разпредели допълнително 111 милиона лева за общините. От общо 265 общини финансиране получават 99. /От Националното сдружение на общините в България твърдят, че това дори не е било обсъдено с тях/.


Фактите: 


Две трети от средствата - 72 милиона лева отиват за 43 общини, които се управляват от кметове на ГЕРБ. 


25 милиона лева са разпределени за 33 общини на ДПС. Единствената община на ДПС, която не получава средства е Хитрино, но се оказва, че тя е получила 18 милиона лева евро средства. 


Шест общини с кметове от БСП получават общо 2.9 милиона, но парите са главно за селата, в които кметовете са от ГЕРБ, ДПС, ВМРО.


3а цвят - 


осем общини, управлявани от местни коалиции получават общо 3.4 милиона лева. Ето кои са и те: Борован, Хаджидимово, Хайредин, Тервел, Берковица, Кубрат, Две могили и Своге. Средствата за тях са от 200 000 лв. /Берковица/ до 700 000 лв. /Кубрат/. 


Цели области не получават нищо


Перник, Кюстендил, Плевен, Сливен и Ямбол - нито една община от тези области не е получила финансиране. Западналата област Видин е включена само с една община - Димово. Случайно кметът в Димово е от ГЕРБ. 


Според публикация на сайта mediapool при разпределянето на средствата има големи подаръци. Харманли получава 5 милиона лева за частично реализиране на спортния комплекс „Хеброс“, Севлиево - 4.2 милиона лева за водопровод, Бяла - 3.7 милиона лева за оборудване на училище. Село Колец, Хасковско, в което живеят 236 души, получават 640 000 лева за ремонт на улици. 


Къде е Ботевград? 


И при това раздаване на пари от ГЕРБ, Ботевград не е в списъка на „правилните“ общини. Нещо повече - цяло ходене по мъките е държавата да си изпълни поети и разписани ангажименти от ... 1.2 милиона лева за водопроводния пръстен. Проектът бе започнат със 337 000 лева и замразен! Пари няма, а както се вижда нe е да няма. 


Подобно раздаване на пари на общините имаше и преди две години – през 2016 г., малко преди президентските избори. Запознати си спомнят, че тогава джакпотът отиде в общини на ДПС. 


И в Правец се оплакват 


„В Правец няма да дойде и един лев от разпределението на средствата за общините от МС“ - оплака се кметът на Правец - Румен Гунински. „Силно сме обезпокоени от субективното разпределяне на средствата от централния бюджет за общините“. 


Това е практика години наред. Липсва публичност и не са ясни критериите на разпределение. Последното постановление на МС, с което бяха разпределени пари за общините, е внесено в 8 часа вечерта на 20 юли без съгласуване между министерствата - в нарушение на устройствения правилник на МС“, допълни той в интервю за БНР. 


Гунински подчерта, че БСП ще иска от НСОРБ да обсъди на Управителен съвет механизмите на разпределение.