Общината ще отпусне 10 000 лв. за нова камбанария в Зелинския манастир „Рождество на Прествета Богородица”. Докладната за отпускане на средствата бе внесена на вчерашното извънредно заседание на местния парламент. Тя бе подкрепена от всички присъстващи общински съветници – 17 човека. 


От години от старата камбанария на манастира не се разнася камбанен звън. Причината е, че има опасност тя да се срути. Старата кабанария ще бъде изцяло съборена, а на нейно място ще бъде издигната нова – от желязо. По думи на архиерейския наместник  – отец Борис, ще се направи всичко възможно новата камбанария да бъде готова за храмовия празник на обителта – 8 септември. 


Сумата от 10 000 лв. не е достатъчна за събаряне на старата камбанария, изграждане на нова и закупуване на две камбани. Затова манастирът ще разчита и на подкрепа от страна на миряните. 


Манастирът Рождество на Пресвета Богородица се намира в местността Комката в Зелин. Историята му започва през Средновековието. Тогава Зелин влиза в рамките на феадоланото владение, на което управител е Севаст Огнян, приближен на цар Иван Шишман.