Напълно обновена е църквата в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в Зелин. Средствата са осигурени от Община Ботевград – 10 000 лева, и от събрани дарения, съобщи архиерейският наместник отец Борис. 


Църквата не е била изографисвана. През годините стените й са освежавани с латексова боя, а по тях са поставени дървени икони. Иконостасът, който е зидан, и в притвора над врата, е изографисан през 2008 год. 


„Самия иконостас и иконите бяха в доста износено състояние. Затова решихме д а ги обновим. Имахме намерение отново да боядисаме стените с латекс, но една енориарша, която идва редовно на църква,  сподели, че е видяла в софийски храм да лепят тапети с образите на светии и че става много хубаво. Проучихме къде ги произвеждат. От фирмата дойдоха на място, показаха ни мостри и как ще изглеждат стените. Тапетите не са обикновени, а текстилни, микрофибърни, които могат да се мият“, сподели отец Борис. Той изрази задоволство, че в момента църквата в манастира е обновена, както никога досега. 


По думи на архиерейския наместник, малко хора идват на самата служба, но през останалото време манастирът е много посещаван. „Тъй като е уединено място, явно хората искат да се усамотят в молитва. Църквата е отворена постоянно - от сутрин до вечер“, каза още отец Борис.