Продължават ремонтите  на съоръженията на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“.  Целта е те да приключат преди началото на зимния сезон, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов пред журналисти в Банско. Той подчерта, че през лятото е било невъзможно тези дейности да бъдат изпълнени заради засиления туристически трафик и сега е времето да бъдат направени, въпреки краткия срок преди началото на зимата.


Ремонтите на мостовите съоръжения ще продължат и през следващата година. Виадуктите са обследвани и приоритизирани в реда, по който трябва да бъдат ремонтирани и в зависимост от  състоянието им,  обясни инж. Глосов. На АМ "Хемус" извършваните в момента ремонти на съоръженията ще завършат  до началото на зимния сезон с изключение на тръбата за София на  тунел „Витиня“. Инж. Глосов съобщи, че при последните направени  обследвания е констатирано, че тръбата  има същите конструктивни проблеми, каквито е имала и тръбата за Варна преди нейния ремонт,  завършен  през миналата година. Поради това ремонтът на тръбата за София на "Витиня" ще продължи поне още една година.


Инж. Глосов обобщи, че на АМ „Тракия“ се ремонтират виадуктите при  20-ти км и между 34-ти и 39-ти км, които се нуждаят от възстановителни дейности от години. Подменят се и  конструктивни елементи на моста над река "Елшишка“ при 89-ти км. Той припомни, че едното платно на виадукта при 20-ти км е ремонтирано през миналата година и тази година трябва да се довърши и другото.


Инж. Глосов апелира шофьорите да спазват пътните знаци и  указанията на "Пътна полиция" на всички участъци, на които се извършват ремонти. По повод задръстванията на автомагистралите председателят на УС на АПИ каза, че ако се спазват правилата  и организацията на движение преминаването по отсечките в ремонт ще става много по-безпроблемно, макар и с по-ниска скорост. Тапи се получават, когато недобросъвестни шофьори заемат аварийната лента и в стеснения участък вместо двете ленти да се влеят в една се получава тапа от три ленти, каза инж. Глосов.