В дневния ред на днешното редовно заседание на Общинския съвет бе внесена докладна, с която общината предлага общинска служба „Земеделие” да бъде преместена от сградата на общинската администрация в сградата на бившия музей, която се намира също на площад „Освобождение”, над бившето заведение „Фламинго”. Към докладната бе прикрепено писмо от директора на Областната служба по земеделие – Антония Стоименова. Тя заявява, че не са съгласни общинската служба да бъде преместена. Мотивите са, че през 2014 година Областната служба „Земеделие” основно е ремонтирала трите помещения, които ползва в сградата на общината,  и е заплатила над 19 000 лева. „Помещенията, които ни предлагате, не са подходящи за нормалното функциониране на общинската служба земеделие и гори” – пише Антония Стоименова. Според нея помещенията се нуждаят от ремонт, който ще струва над 38 000 лева. Областната служба не разполага с такива средства и директорът й моли за разбиране и службата да остане в досегашните си помещения в сградата на общинската администрация.


„Писмото е във връзка с първоначално наше предложение към Министерството на земеделието да извърши съответния ремонт за тяхна сметка. Но тъй като те изразиха мнение, че това трудно ще се реализира с оглед процедури по искане на средства, на последната среща преди около седмица предложихме ремонтът в помещенията на бившия музей, който ще бъде на стойност около 20 – 25 000 лева, да бъде извършен от общинско предприятие БКС, за сметка на общината”, обясни кметът Гавалюгов пред Общинския съвет. Той коментира, че общинската служба „Земеделие” се намира на неудобно за гражданите и за общинската администрация място, като се обоснова така: „Тя се намира в дъното на последния етаж, което предполага неконтролиран достъп на граждани из етажите на общинската администрация. Освен това самата администрация има нужда от повече помещения.”.  


„Предложихме да преместим общинската служба във въпросния общински имот, защото ще бъде по-достъпен за гражданите, намира се в непосредствена близост до общината, разполагат с по-голяма площ и на практика отговоря, в което се убедиха и представителите на областната дирекция „Земеделие”, и на общинската служба, на техните нужди”, допълни кметът. Той обърна внимание на една не маловажна причина за необходимостта от преместване на общинската служба по земеделие – тя ползва част от коридора на третия етаж като архив. А в новия проект, по който в момента се въвеждат мерки за енергийна ефективност в общината, се предвижда тази част от коридора да бъде освободена, съгласно правилата и нормите за пожарна безопасност. По думи на кмета сградата на администрацията не разполага със свободни помещения за архива на службата по земеделие.  


Думата за изказване по докладната поиска съветникът Георги Георгиев. „Нещо си работи, ние да го разджуркаме”, каза той и подметна: „Да не стане така, че от ръководството на поземлената комисия да направят регионална служба в Правец.”. 


С осем гласа „за”, един „против” и 12 „въздържал се” предложението на общинското ръководство за преместване на общинската служба по земеделие не бе прието.