В интервю пред клубния сайт помощник-треньорът на холандския Ню Хироус Ден Бош - Йерун ван Фьохт, говори за участието на тима в турнира за Купата на ФИБА Европа, за съперника му във втория квалификационен кръг - Балкан, както и за значението на феновете в домакинските срещи. 27-годишният холандец стана помощник-треньор миналата година, след като прекрати състезателната си кариера.


 Как върви подготовката за първия мач от европейския турнир, който е на 3 октомври?


Разбира се, готвим се сериозно. Тренировъчният процес досега обаче не бе оптимален, което се дължи на няколко контузени състезатели. Но ако сте гледали последните мачове, се откроява видим напредък в отбора. Сега е важно да продължим да се готвим усърдно с присъединяването към отбора на възстановяващите се Джеси Вуум (197 см, 28 г), Стефан Веселс (203 см, 34 г) и Мартин Баукнехт (185 см, 23 г).


Подготовката ни за предстоящите два мача не се различава от тази за вътрешния шампионат. Искаме да подобряваме играта си всеки ден, както и самата подготовка.


Какво означава за вас участието на Ден Бош в европейски турнир?


Лично за мен това е е доста яко усещане. Още с първия ми сезон като играч в Ден Бош взехме участие в европейска турнирна надпревара и това бе за нас безценен опит. Миналото лято също играхме с европейски отбори. Сега се надявам да имаме повече пътувания в Европа, не само в България. При тези турнири името на отбора става известно, играем с добри зали срещу отбори от висока класа. Какво по-хубаво от това?


Какво знаете за съперника си - БК Балкан?


От няколко седмици следим подготовката на Балкан. Те имат няколко добри американци, един опитен словенец. Прибавете към тях и няколко национални състезатели на България. Което означава, че са добър отбор. Смятам, че ще се получи добра битка и се надяваме ние да сме крайни победители.


Първият мач е в сряда, колко важно е зала Мааспорт да бъде пълна?


Пълната зала /Maaspoort е за 2400 зрители/ може да даде разликата между победата и загубата. По време на двете ни домакински контроли се усещаше, че феновете могат да ни дадат допълнителен импулс.