„През настоящия месец сме осъществили 119 ареста, от които 29 на проституиращи лица, с които продължаваме битката, за да не допускаме да петнят името на Ботевград”, това съобщи началникът на РУ Ботевград Николай Симеонов по време на днешния брифинг на ОДМВР, който се проведе в местното управление на полицията. Той благодари на ръководството на Дирекцията за това, че са предприели действия за окомплектоване състава на Районно управление в Ботевград.  „С тяхно съдействие чакаме седем човека, от които четирима са на школа в момента. Те ще се явят на работа след няколко месеца. Тази седмица в длъжност ще встъпят двама възпитаници на Академията на МВР. Също така чакаме един служител от Етрополе. След тези назначения в Районното ще работят 60 човека от 67 възможни. 54 от служителите ще бъдат с полицейски функции, като от тях 40 са униформени”, съобщи Николай Симеонов. Той изрази надежда, че с окомплектоване на състава на управлението и трите нови автомобила, които му бяха предоставени наскоро, обстановката на територията на община Ботевград ще продължава да се подобрява. 


ОДМВР – София ще отчита ежемесечно своята дейност по време на брифинг с медиите, който всеки път ще се провежда в едно от районните управления в областта. Това е нова инициатива на Дирекцията, която започна от днес. Първият брифинг бе даден в сградата на РУ Ботевград. Тук бе цялото областно ръководство на ОДМВР, за да отчете свършеното през настоящия месец.  


Ето и данни от представения отчет:


м. ОКТОМВРИ 2018 г.


1. Противодействие на наркоразпространението


Специализирана полицейска операция на ОДМВР - София, РУ - Ботевград и сектор „Наркотици“ – ГДБОП, проверени са 2 адреса в с. Новачене, иззети са: 50 грама марихуана; стръкове марихуана, засадени канабисови растения в различен стадий на растеж, тротилова пресовка без капсул детонатор, преработен газов пистолет. Задържани общо са 3 души. Образувани са 3 досъдебни производства (ДП).


Специализирана полицейска операция на РУ - Елин Пелин. Проверен е адрес в с. Нови хан. Иззети 14.5 кг марихуана и електронна везна. Задържани са 2 души. Образувано ДП.


Специализирана полицейска операция на ОДМВР - София и ГДНП под надзора на СОП. Проверен адрес в с. Владиславци. Иззети са 84 засадени растения канабис. На място са задържани трима мъже. 


При допълнителни ПСД на територията на община Драгоман и София са претърсени още четири адреса, ползвани от задържаните. Иззети са: електронни везни; 15 кг марихуана; 1,5 кг амфетамин; 50 таблетки екстази; пари; златни накити и оръжие. Образувано ДП.


Специализирана полицейска операция на ОДМВР - София и РУ – Ботевград. Извършени проверки в Ботевград и Литаково. Иззети са: амфетамин, канабис, електронна везна, револвер, боеприпаси, муфа за пистолет. Задържани общо 3 души. Образувани 3 ДП.


За времето на провеждане на операцията са проверени общо 803 души и 544 моторни превозни средства. Задържаните са 43-ма. Съставени са 133 акта, 79 фиша и 15 предупредителни протокола.


Полицейска операция РУ – Своге. Извършена проверка къща в с. Владо Тричков. Иззети общо: 1.755 кг тревиста маса канабис. Задържан обитателят на адреса. Образувано ДП.


2. Престъпления против личността


РУ - Елин Пели: Разкрит грабеж на 68-годишна жена от Елин Пелин. Задържани 3 извършители. Образувано досъдебно производство.


3. Престъпления против собствеността


РУ - Своге: Задържан 31-годишен рецидивист, извършил поредица взломни кражби в с. Миланово. Привлечен в качеството на обвиняем за престъпления, извършени при условията на опасен рецидив и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Няколко дни по-късно е задържан отново за извършен палеж на един от обраните от него по-рано имоти. 


РУ - Своге: За броени минути е разкрита взломна кражба от вила в с. Реброво. Криминално проявеният извършител е обвинен още същия ден с наложена мярка за неотклонение задържане под стража“ за срок до 72 часа. 


4. Телефонни измами


РУ - Самоков и сектор „Измами“- ГДНП: След бързи ОИМ и заградителни действия в момент на получаване на сумата от 5000 лева са задържани 2 участници в схема за телефонни измами. Наложени 72-часови мерки за неотклонение.


62-годишната жена неколкократно била въвеждана в заблуждение, че съдейства за провеждането на полицейска операция. Предала общо: 12 000 евро, 9600 лева и около 10 грама златни накити


В хода на допълнителните ОИМ са установени и други лица, съпричастни към идентични телефонни измами, извършени на територията на София и Южна България.


72-годишна жена от Ботевград измамена по телефона. Предала 350 долара и 5 златни пръстена. Образувано Досъдебно производство.


В ТАЗИ ВРЪЗКА ОДМВР - СОФИЯ ОТНОВО ГОРЕЩО АПЕЛИРА: ПОЛИЦИЯТА НЕ ТЪРСИ ФИНАНСОВО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ФУНКЦИИТЕ СИ! 


5. Противодействие на икономическата престъпност


През м. октомври проведени общо 3 специализирани полицейски операции на територията на общините Годеч, Елин Пелин и Ботевград съвместно с др. контролни органи.


Извършени целенасочени проверки за противодействие и разкриване на икономически и криминални престъпления и административни нарушения.


Специализирана полицейска операция на ОДМВР - София, РУ - Елин Пелин, НАП, БАБХ, Комисия за защита на потребителите и Инспекция по труда. Извършени проверки на разнородни търговски обекти. Съставени общо 19 акта. За констатирани груби нарушения са запечатани два обекта: павилион за закуски и ресторант. 


От частен имот в с. Доганово са иззети 1.5 кубика дървесина без контролна горска марка и документи за произход. 


В хода на операцията са задържани общо 11 души. Установен е и обявен за издирване 32-годишен мъж от с. Мусачево.


Специализирана полицейска операция на ОДМВР - София, РУ - Ботевград, НАП, БАБХ, Комисията по хазарта, Комисията за защита на потребителите, Регионалната здравна инспекция и Инспекцията по труда. Извършени съвместни проверки на игрални зали, нощни клубове, заведения и търговски обекти. За установени множество груби нарушения са запечатани нощен клуб в Ботевград и кафе аперитив в с. Врачеш. Иззети: общо 3 020 къса цигари; 3 литра алкохол; 5 мобилни апарата без документи; 8 кубика немаркирана дървесина. Съставени 14 констативни протокола, предстои издаването на 29 АУАН, изготвени 4 доклада, връчени 6 призовки.


Полицейска операция по линия „горско и ловно стопанство“  РУ - Правец и ДГС – Ботевград. Извършена проверка на ловна дружина и на адреси в с. Джурово. Иззети: общо 4 кубика немаркирана дървесина. Съставени 3 АУАН по Закона за горите.


По линия „акцизи“ общо за м.октомври:


Установени 5844 къса цигари; 72 кг тютюн и 828 литра безакцизен алкохол. Образувани 12 преписки и 4 досъдебни производства.


6. Опазване на обществения ред


Задържани двама водачи, блъснали умишлено полицейски автомобили в опит да осуетят извършването на проверка.


Мъж от Ботевград, форсирал рисково в района на учебно заведение. При проверка с дрегер установено, че управлява с 1.17 промила алкохол. Вече 2 пъти осъждан за управление на МПС след употреба на алкохол. Образувано ДП.


Неправоспособен водач на микробус от Самоков, оказал неподчинение и изблъскал полицейски автомобил при опит за бягство. Образувано БП.


РУ - Костинброд: Предотвратен масов конфликт между две групи жители на с. Петърч. Задържани 7 души. Иззет нерегистриран газов пистолет. Образувано ДП.


29 нови служебни автомобили получи ОДМВР - София в изпълнение на проекта „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници“ по Фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС. 


7. Административнонаказателна дейност по ЗДВП


2510 - издадени електронни фишове


2104 - съставени фишове


1841 - съставени АУАН


8. Официално стартира вторият етап на програмата „Детско полицейско управление“


Полицейските служители започнаха провеждането на практически занятия с доброволците от ДПУ съгласно изготвените тематични планове. Проведени са също така беседи и превантивни мероприятия с ученици и  деца от детски градини, касаещи въпросите за пътната безопасност.