Тази вечер в Арена Ботевград баскетболистите на Балкан победиха белгийския Белфиус Монс-Ено със 78-66 /16-18, 22-15, 18-20, 22-13/. Това бе трети пореден успех на тима, нлед като в първите два мача спечелиха гостуването си на Петролина АЕК Ларнака и у дома срещу Цмоки Минск.


Зелените са с пълен актив в група В с 3 победи в 3 мача. За да бъдат сигурни в преминаването в следващия етап, им е необходима  още една победа. Другата седмица е третото им поредно домакинство - срещу АЕК Ларнака, след което имат две гостувания в Беларус и Белгия.


Победата на Балкан е факт, тя обаче не бе постигната лесно. Не случайно след края на мача треньорът Небойша Видич подчерта, че не е доволен от показаната от своя отбор игра. Тимът от Белгия в няколко периода успя да затрудни домакините, спечелвайки две от четирите части - първата и третата. Но като се има предвид развоя на срещата, победителите бяха напред в резултата повече от 29 минути, а Монс-Ено - 7.15 мин.


Балканци показаха по-добра стрелба от своя съперник - 30/56, което е 53.6% срещу 48% на Белфиус Монс-Ино.  Особено впечатляващ бе мерникът им от тройката - вкараха 13 пъти от 25 стрелби - 52%, спрямо 6 от 16 на белгийците, което е 37.5%. Победителите имат и 5 борби повече, вкараха два пъти повече точки от бързи атаки и два пъти повече точки след грешки на съперника.


С по 15 точки за Балкан са Микейл Хопкинс и Брендън Браун. Последният направи силна последна четвъртина и в нея отбеляза 12 точки, след като в първите 3 части имаше само 3. Направи и близо половината грешки за Балкан - 7 от 15. Димитър Димитров вкара 11 точки, Венцислав Петков е с 10, с 9 е Крис Минков, 8 - Мирко Мулалич, 7 - Ефианай, с 3 е Павел Иванов.


За Белфиус Монс-Ено над всички бе Крис Джоунс с 19 точки и 5 асистенции, с 16 е Кинтън Ъпшур, 13 вкара сърбинът Урош Николич.


Утре в Минск е другият мач от третия кръг на група В между Цмоки и АЕК Ларнака.