Гласуването на „Кмет на годината” 2018 започна на 22 октомври и се провежда на два етап. Първият приключва на 4 ноември, а вторият започва от 5 ноември и ще продължи до 13 същия месец.  


Във всяка от 10-те категории се гласува за кмет на малка, средна и голяма община. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души, и голяма – с население над 50 000 души.


При втория етап на гласуване в 9 от категориите остават по 9 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 3 малки, 3 средни и 3 големи общини. 


Важно е да се отбележи, че в категорията - "Кмет на гражданите" ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 13 ноември 2018 г.


Всеки може да гласува за своите фаворити по възможно най-лесен начин и в толкова категории, колкото иска. За да бъде счетен вотът за валиден, трябва да се гласува за поне един кмет в категория.


В края на гласуването си, потребителят ще получи известие на основния екран, в което ще пише за кои общини и категории е гласувал. Ще бъде възможна промяна на гласа, преди натискането на последния бутон "Гласувай".


След като даде окончателно своя глас, всеки потребител ще бъде помолен да потвърди гласуването си чрез линк, който ще получи на посочен от него имейл. Там той ще може да види отново за кого точно е дал вота си.


При клик върху линка гласуването на един потребител се смята за приключило.


Гласовете, които не са потвърдени чрез имейл, няма да бъдат зачетени от системата. От един IP адрес може да бъде гласувано неограничен брой пъти за един ден. Гласуването с даден email адрес може да се случи само веднъж за целия период на гласуване в платформата. Вотът ще се случва по веднъж на всеки един от двата етапа.


За "Кмет на годината" 2018 може да гласува всяко лице и извън територията на Република България. 


Победителите ще бъдат обявени на официалната церемония "Кмет на годината" 2018. Тя ще се състои на 15 ноември (четвъртък) 2018 г. от 17:30 ч., в НДК. Церемонията ще бъде излъчена по БНТ1 в същия ден от 23:15 ч.


Повече за регламента и гласуване – вижте ТУК!