Ирена Анастасова – секретар на парламентарната група на БСП и член на Постоянната комисия по образование в Народното събрание, и колегата й Иван Ченчев –депутат от 26 МИР София област, бяха в Ботевград. Поводът за тяхната визита бе участието им в дискусия по проблемите на българското образование. Срещата на народните представители с жители на общината, сред които бяха и учители от различни учебни заведения, се състоя вчера в зала „Венера” на хотел „Ботевград”.    


Във встъпителните си думи Ирена Анастасова подчерта, че вина за състоянието на образованието в момента имат всички управляващи от 10 ноември до днес. Тя заяви, че е против модела на финансиране на училищата.  „Делегираните бюджети са една чисто пазарна мярка. Образованието не може да бъде предмет на пазарни механизми и не може да бъде услуга, защото по този начин не се формират национални ценности”, аргументира се тя и добави, че "делегираните бюджети не дават възможност на малките училища да дишат". 


Според Анастасова самият модел, с който се управлява системата на образованието, е сбъркан. В резултат на това за 17 години в България за закрити 1 470 училища. По думи на народния представител това говори за изключително тежката демографска криза, криза в икономиката, криза в духовността. 


„Преди две години влезе в сила новият Закон за образование, който довърши системата. Новият закон доведе учителя до това, че той не знае какво вече да направи. Към закона трябваше да бъдат приети 19 стандарта с наредби. Засега не е приет само стандартът за техническа среда. Останалите 18 бяха приети, но част от тях бяха отменени и приети нови. А това води то тотален хаос в системата”, каза още Ирена Анастасова. Тя обясни, че в новия закон за образование е залегнала част от холандския модел, като направи сравнение как се е процедирало в Холандия и как в нашата страна. „В продължение на десет години преди въвеждане на новия образователен закон в Холандия, там изцяло променят методиката на подготовка на учителите си; изравняват състоянието на материалната база във всички училища; въвеждат райониране, така че родителите да нямат претенции към състоянието на материалната база на съответното училище. А при нас стана точно обратното”, обясни Ирена Анастасова.  


„Образованието трябва да реши две главни задали – обхвата на децата и качеството на образованието. В решаване на първата – трябва да се включат всички институции, а не да изискват от учителите да обикалят и да събират децата. Необходим е регистър, който да проследява развитието на детето от раждането до завършване на средното му образование. Качеството на образованието е проблем на системата, за да се постигне, трябва да се променят учебните планови програми, да се въведе eдин учебник по предмет за съответния клас. Учебниците за учениците от първи до дванайсти клас да са безплатни, да се преустанови финансирането на частните училища.  Качеството при всички случаи допира до учителя. Учителството да стане регулирана професия, което означава изключителен приоритет на образованието от страна на държавата и изключителен контрол върху нивото на подготовка на учителя, да има контрол както на входа, така и на изхода на висшите учебни заведения, в които се подготвят учителските кадри. Значително да се увеличи заплатата на учителя, а не с 20-30 на сто”, каза още Ирена Анастасова. 


Постъпиха много въпроси и предложения от страна на присъстващите, бяха споделени и добри практики, като въвеждането на униформи в ОУ "Кирил и Методий" в Ботевград и входен тест за проверка на подготовката на децата, които постъпват в първи клас в същото училище, като целта е в една паралелка да не се обхващат само деца с отлични оценки и повече знания. 


По време на срещата бяха дискутирани и други важни въпроси в сферата на образованието: Родители неглижират  учебно-възпитателната подготовка на децата си, освен това налагат словесен тормоз над учители, и то в присъствието на подрастващите; Да се задържат талантливите деца в България;  Учебните програми са направени така, че карат децата да зубрят материала; Компютърното обучение в училище да не се заключава единствено и само в изготвяне на презентации; Мандатност на директорите; Изчистване на учебното съдържание, учебниците да се пишат от добри учители, а не от научни работници; Да се намали броят на децата в подготвителните групи; Всяко училище да приема ученици съобразно капацитета на сградния фонд, с който разполага, а ако приеме по-голям брой – да не му се заплаща за това; Да се върне повтарянето на класа в начален етап на образование.  


След като отговори на въпросите, Ирена Анастасова обобщи, че част от проблемите в системата на образованието могат да се решат със засилен контрол, какъвто до момента липсва, и жестоко санкции за нарушения.