Днешният мач от 4 кръг на турнира за Купата на ФИБА Европа между Балкан и АЕК Ларнака е може би един от ключовите  за зелените в група В. Може би най-важният, тъй като при нов успех с досегашния си актив от 3 победи в 3 мача  балканци ще станат предсрочно един от първите два отбора в групата, които ще продължат в следващата фаза на турнира.


В първата среща в Кипър на старта на груповата фаза Балкан постигна победа със 79-68. По традиция след такъв изход феновете смятат ответната среща в Ботевград едва ли не като формалност. Но това със сигурност няма да бъде така. Защото едно ново поражение на АЕК, който досега е с баланс от 1 победа и 2 загуби, ще намали значително възможностите му да бъде сред първите два тима, докато една негова победа в Ботевград ще направи тези шансове по-реални, тъй като до края му предстоят две поредни домакинства на Монс Ено и Цмоки.


Така че днес се очаква мачът да бъде изключително тежък.  В шампиона на Кипър от три седмици има нов играч - гардът Лашар Андерсън. В тима има още трима американци, двама от които са сред топреализаторите на отбора - центърът Тайръл Бигс и шутинг-гардът от пуерторикански произход Кайл Виналес. Много силни играчи АЕК има и в подкошието - белорусинът Владимир Веремеенко и хърватският център Юре Шкифич. Силно се включват и гъркът Василиос Кунас, както и кипърците Яковос Пантели и Андреас Сизопулос.


Тримата рефери на днешния двубой са Александър Милоевич и Иван Миалковски от Македония и черногорецът Здравко Рутешич, комисар е Драгутин Илич от Сърбия.