Рилски спортист приключи участието си в турнира ФИБА Къп с пет загуби и едва една победа. От BGbasket.com потърсихме президента на тима от Самоков - инж. Петър Георгиев, за да разберем какво е неговото мнение за представянето на баскетболистите. Освен, че ни сподели какво мисли по темата, той засегна и други въпроси - големият дразнител в българското първенство Левски Лукойл, както и свиканото извънредно събрание на НБЛ за освобождаването на генералния мениджър Лили Борисова.


  Какви цели поставихте пред Рилски спортист преди началото на сезона?


 Никога не поставям цели. Играем, за да доставим удоволствие на публиката, на хората от Самоков и на любителите на баскетбола. Цели не поставям и нямам фикс идеи като някои други малоумни хора, които на всяка цена искат да станат шампиони.


  Кого визирате?


 Е, вие се сетете от три пъти за това.


  Едва ли сте доволен от представянето на отбора във ФИБА Къп. Не очаквахте ли малко повече?


 Страшно доволен съм от всичко, което направиха момчетата. Бяхме в изключително тежка група. Играхме с изключително силни отбори, бяхме в изключително големи населени места със страхотна история в баскетбола. Играхме с много силни отбори. Никога дори не съм сънувал, че един отбор от Самоков може да е на такова ниво и да представя не само Самоков, а и България.


  Не ви ли човърка отвътре, че все пак можеше тимът да се класира за следващата фаза на турнира?


 Вече 30 години ме човърка и давам пари. Това човъркане ми излиза много скъпо. Но какво да правя, аз лично съм доволен.


  Людмил Хаджисотиров направи добра селекция, разполага с качествени играчи, но все пак отборът не успя в Европа. Как си обяснявате това? Всички очакаха повече от Рилски спортист.


 И аз очаквах повече, но се случиха много непредвидени неща. Най-добрият ни играч (б.а. Дерек Райт), който е половината отбор е извън строя за два месеца. Всички се притесняваме дали ще може да продължи кариерата си.


 А каква е причината да бъде освободен центърът Осман Баро?


 Очаквахме много повече от него. Той има пет точки в пет мача...


  От всичко казано до тук разбирам, че не отчитате като провал отпадането на Рилски спортист от евротурнирите.


 В никакъв случай. Аз пътувах с отбора за Италия и Португалия. Порто е един огромен град с огромни мащаби, a някакъв си отбор от Самоков победи в тяхната зала. Представяте ли си? Само този факт означава много.


  Да не раздавате премии за единствената победа?


 А, премии. Давам им достатъчно. Не играем за премии. Дори не ги наказвам, когато би трябвало да го правя.


  Играчите най-вероятно са по-притеснени от вас заради лошите резултати. Какво им казахте?


 След мача с Порто им благодарих за всичко това, което са направили в Европа. След този мач трябва да играем още по-добре в българското първенство и да покажем, че наистина Рилски спортист играе европейски баскетбол.


  Казахте, че не поставяте цели, но пък сега титлата в НБЛ може би е най-голямото предизвикателство пред отбора?


 Не поставям цели, но пък много ми се иска да станем шампиони тази година.


  Има ли силите Рилски спортист за това? Конкуренцията този сезон е жестока.


 Ако момчетата играят така, както играха в мача срещу Порто вчера, няма да имат проблеми. Наистина този сезон първенството е много оспорвано и силно. Ние, Балкан и Берое сме с изравнени сили.


  А Левски Лукойл?


 За Левски не искам да коментирам, защото тях ги бием, когато ни е кеф. През последните три години два пъти печелим купата, какво повече да искам. С една десета от техния бюджет успяваме. Вижда се, че разбираме повече от баскетбол.


  Ще ви отдалеча малко от представянето на Рилски в Европа и НБЛ. Вашият клуб сред тези шест ли е, които поискаха отстраняването на генералния мениджър на лигата Лили Борисова?


 Мислите ли, че сме от тях?! Това са някакви съзаклятници, които не знаят какво искат. Аз не знам какъв е мотивът да искат да отстранят жена, която работи без заплата от тази година. Това са боклуци.


  А вие имате ли забележки към НБЛ?


 Не, към НБЛ нямам никакви забележки. Имам забележки към БФБ. Моето предложение е през септември да дадем купата на Лукойл. Извинявам се, на Левски Лукойл. Аз вече не знам как да ги наричам, а и те не знаят кои са. Това е друга тема. Да им дадем купата и останалите отбори да си направим едно първенство и да си играем като хората.


  Това явно е предложение за следващия сезон. А къде точно е мястото на Рилски спортист този сезон?


 Ако трябва да сме честни, в никакъв случай извън тройката.