УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,


Позволете ми като Кмет на Oбщина Етрополе да Ви приветствам с днешния празничен ден – Освобождението на град Етрополе от османско владичество.
Днес отбелязваме 141 години от историческия 24-ти ноември на 1877 г. - от легендарните боеве за превземането на Етрополе, от възторженото посрещане на генерал Гурко, от нечувания зимен преход през Етрополския балкан.
Пътят към Свободата, пътят до 24-ти ноември започва от хайдушките пътеки, минава през Тайния революционен комитет на Левски, през саможертвата на етрополските четници и опълченци, за да се стигне до днешната свещена дата.
Историята трябва да се знае. Не само да се научи, но и да се помни! И това, което ние помним от нея е, че трябва да бъдем достойни българи, достойни граждани на нашето Отечество.
Като Kмет на Oбщина Етрополе съм горд, че ние пазим с чест и достойнство святото героично дело на нашите предци. Девет белокаменни руски паметници в Етрополския край напомнят на поколенията за онези славни дни и нощи на саможертва на руските воини и доброволците от нашия град.
Вярвам, че в нашия век на изпитания и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж  да градим заедно своето достойно място в Европа.
Нека не пестим сили, за да пазим и укрепваме българската държавност. Дължим го на нашите предци, които мечтаеха, работиха и проливаха кръвта си за нея. Дължим го на нашите деца, които ще веят гордо родния трибагреник и ще могат свободно да извикат „Да живее България!” 


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


ДИМИТЪР ДИМИТРОВ: /п/
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ