Кулминация в празничната програма на общината по повод Деня на Ботевград – 29 ноември, бе вдъхновяващият спектакъл „Възрожденски разкази“ на ансамбъл „Чинари“. Както се подразбира от самото заглавие, спектакълът е посветен на българските възрожденски герои и тяхната отдаденост на борбата за освобождение на Родината. 


Както бе обявено предварително, входът на зала „Арена Ботевград“ бе свободен за всеки, желаещ да се потопи в атмосферата на онези славни времена, които днес ни изпълват с гордост и национално самочувствие. 


Спектакълът се състоя в съботната вечер, за да могат повече хора да се насладят на майсторството на прекрасните танцьори и музиканти от ансамбъл „Чинари“. Преди тяхното излизане на сцената, зам.-кметът Борис Борисов връчи почетни плакети и грамоти за активна благотворителна дейност. С тези награди бяха отличени Дамски клуб „Инер Уил“ – Ботевград, Ротари клуб – Ботевград, Галя Дикова и Лили Димотрова.


Двете организации са предложени за награждаване от Сдружение „Сила на духа“ към Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Заедно и поотделно, Дамски клуб „Инер Уил“ и Ротари клуб са инициатори на редица благотворителни прояви.


Закупуване на батут, апарат за електростимулация, компютър, принтер за Центъра за социална рехабилитация и интеграция; ежегодно за децата от двата центъра – ЦСРИ и Дневен център, се организира празник по повод Деня на детето – 1 юни, и Коледа с подаръци, лакомства и забавления от аниматори; закупуване на спортни екипи и играчки за двата центъра от семеен тип за деца и младежи; подпомагане на деца-сираци с парични средства за посрещането на абитуриентския им бал; отпускане на едногодишни и ежемесечни стипендии на пет деца в затруднено семейно положение; удостояване на ученици, показали високи резултати в различни области, с грамоти и парични награди; посещения в Дома за възрастни хора “Д-р Адриан Атанасов“ по повод различни празници, осигуряване на книги за библиотеката на Дома; закупуване на три инхалатора и една аспирационна помпа за детското отделение; подпомагане с финансови средства честването на празниците Въведение Богородично и Благовещение, което се организира по инициатива на Сдружение на онкоболните “Сила на духа“ към АПОС. Това са само част от благотворителните прояви на Дамски клуб “Инер Уил“ 


Сред инициативите на Ротари клуб – Ботевград са: организиране на безплатни прегледи за СПИН в Ботевград; беседи и прегледи от стоматолози – ротарианци в детските заведения в Ботевград; осигуряване на колички за Спешна помощ и други.


Двете организации провеждат ежегодно Благотворителен коледен бал. Със събраните средства бяха закупени пейки за доболничната помощ, соларни знаци за пешеходните пътеки и изграждане на модерна детска площадка. 


Галя Дикова е координатор за Ботевград на кампанията “Капачки за бъдеще“. Благодарение на нейната активна дейност Родилното отделение в Ботевград получи наскоро чисто нов кувьоз. 


Лили Димитрова е организатор на редица благотворителни прояви за събиране на средства за апаратура за детското отделение в Ботевград, за изграждане на детска площадка при бившия нафтопункт и други.