Община Ботевград отново е внесла заявления за средства от бюджетния излишък, който се разпределя в края на годината с постановление на Министерския съвет. Заявленията са подадени в Министерството на финансите в началото на ноември месец. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов на днешната редовна среща с местните медии. Исканията са за финансиране на пет проекта, степенувани по важност така: подмяна на водопровод в село Трудовец – етап 1, за около 1 200 000 лева; подмяна на водопровод за село Врачеш, етап 1, за около 950 000 лева;  частичен ремонт на площадното пространство в централната градска част на Ботевград, около 1 000 000 лева; реализиране на три етапа, или поне едни, от реконструкцията на градския парк; изграждане на паркинг южно от градския стадион.


„Надяваме се поне един от тях да получи финансиране”, допълни кметът Иван Гавалюгов. Той съобщи, че е изпратил заявленията и до народните представители на Софийска област, и до вицепремиера Марияна Николова. 


Кметът е имал възможност да се срещне лично с г-жа Николова. Той я е запознал с два проблема, които касаят нашата община: спрените средства за подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград; замразяването на един много важен проект за Трудовец – корекция на коритата на реките в селото, изграждане на мостове и цялостен ремонт на пътната настилка, разрушена от наводненията през 2007 год.


По отношение на втория въпрос, кметът разясни: „От 2008 година има проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който все още не е реализиран. От 2009 има сключени договори между Министерството и частни фирми за изпълнение на строително-ремонтните работи. На практика нищо не е осъществено, с изключение на един от лотовете по проекта, за който са били предвидени най-малко средства. В бюджета за 2018 година са били включени 1 500 000 лв., с които да бъде завършен проектът, но вече с възложител община Ботевград. Въпреки сериозните усилия на общината да актуализира проекта – подадени са всякакви заявления, до трансфер на средства не се стигна. Още август месец те са били преразпределени за други общини.”. 


Иван Гавалюгов добави, че е удовлетворен от срещата си с вицепремиера Марияна Николова и очаква конкретни резултати от поетите ангажименти за съдействие от нейна страна.