Операция „Игнажден” по спасяването на бедстващо коте в Ботевград завърши с щастлив край. Тази сутрин животинчето бе спасено с помощта на двама доброволци и вишка от местната фирма „Гесик”. Един от тях дори рискувал живота си, тъй като се налагало, за да може да стигне по-близо до котето, да стъпи на парапет, без да предприеме мерки за собствената си безопасност.  


Съдействие за благополучния развой на случката е оказала Анелия Виткова – главен експерт в дирекция „Сигурност и обществен ред” при община Ботевград. Тя е пословична с голямата си любов към животните, непрестанните си грижи за тях и готовността във всеки един момент да окаже помощ на попаднало в беда бездомно четириного. 


Напълно разбираемо, участниците в спасяването на котето, му дадоха името Игнат. Това разказа Зорница Ташева – директор на детската градина във Врачеш. В продължение на четири дни тя неуморно търси помощ за свалянето на животинчето от върха на високия бор пред 5-етажния блок срещу градския парк. Публикува пост в групата „Забелязано в Община Ботевград” в социалната мрежа Фейсбук. Обръща се и към всички институции, за които знае, че имат необходимата техника и възможност да помогнат – противопожарната служба в Ботевград, звъни на горещия телефон на управлението в София, на организацията „Четири лапи”, но те не се отзовават с различни оправдания. 


В крайна сметка котето вече е спасено, благодарение на местни доброволци. В момента Игнат се намира на топло и уютно място – в дома на Зорница Ташева, където тя и семейството й полагат старателни грижи за него.


„Котето е квартално, със съседите го храним и за това то се навърта около нас. Забелязахме липсата му и започнахме да го търсим. Изненадата ни беше голяма, когато го чухме да мяука от върха на високия бор. Как е успяло да се изкачи дотам, нямам представа. Най-вероятно е било подгонено от куче”, сподели още Зорница Ташева. Тя е публикувала снимки на Игнат във Фейсбук, за да се уверят всички, които следяха с трепет тази история, че животинчето е живо и здраво и се чувства добре.