И тази година в Литаково спазиха отколешната си традиция – на 1 януари да вдигат „Ялова сватба“. Ритуалът пресъздава традиционна селска сватба с всичките и подробности. Той се нарича така, защото ролите в него се изпълняват от маскирани мъже, включително и на булката. Организирането на обичая винаги е било дело на хората от Чемшир махала.


За доброто настроение на всички присъстващи на днешната „сватба“ се погрижиха музикантите от Литаковската духова музика.


„Маскарадният обичай „Ялова сватба“ е единствен по рода си в региона. Няма други подобни в околията.“ – каза пред наш репортер етнологът Галя Дикова, която е в процес на изследване на зимните празници в региона.


Маскарадният обичай „Ялова сватба“ започвал винаги в сутрешните часове на 1 януари. Хората от Чемшир махала впрягали каруца и отивали в горния край на селото да вземат „булката“. Както е по традиция, те я извеждали от къщата с песента „Ела се вие, превива“. От дома на яловата булка сватбарите качвали в каруцата и нейния „чеиз“ -  сандък, в който слагали куче и котка. След това сватбарите отивали на мегдана на селото, където прогонвали лошотията, отваряйки сандъка и пускайки животните. В края на маскарадния обичай всички „сватбари“ сядали на обща трапеза, на която всеки слагал по някаква гозба, донесена от вкъщи. 


Обичаят „Ялова сватба“ се свързва с прогонването на злите духове и с новото начало, пожеланията за плодородна година и благоденствие на цялото село. По време на целия обичай свири духова музика и се вият кръшни хора.