На 10 юни 1944 година  жандармерия извежда от  читалището в Литаково  група арестувани  партизани и  ятаци. Сред тях е и англичанинът майор Франк Томпсън. Той  е  офицер от Управлението за специални операции на британската армия. Идва в България на 24 януари 1944 година , за да ръководи втората мисия за снабдяване на антифашистката съпротива с английско оръжие  чрез самолети.
Заловен е седмица преди това в района на село Елешница и закаран в читалището в Литаково.
Без съд и присъда на 10 юни го застрелват в местността Рупата.  Жандармеристите са ги застреляли  в гръб, а лично началникът им   прави и втори контролен изстрел  в главата на 24 -годишния английски офицер.
„Когато са го извеждали от читалището в сеото, Франк Томпсън се е усмихвал. Той не е предполагал, къде го водят. Съгласно международните споразумения той е трябвало да бъде третиран като военопленник и да бъде съден от военен съд” – разказва кметът на Литаково Пешо Младенов, който е инициатор за отбелязването на годишнината.
Доскоро са били живи местни хора, които разказвали, че  жандармерията насила ги изкарала да наблюдават разстрела. След това телата са оставени. На следващата сутрин  хора от Литаково  тръгнали да изкарват тор от кошарите си към местността „Калето”. Те видели труповете, натоварили ги в каруците и ги закарали на Калето. Всъщност там имало яма, която използвали  за тор. Франк Томпсън бил без обувки, някой ги откраднал от трупа му след разстрела.... Телата са хвърлени в ямата и погребани. След 9 септември 1944 година са  ексхумирани и препогребани в същата местност, която днес е известна като Братска могила.  Там е и гробът на Франк Томпсън.
На мястото, където Франк Томпсън е разстрелян, днес бе почетена паметта му и на  другите загинали антифашисти от региона.
Цветя пред паметната плоча поставиха представители на Британското посолство, народният представител от БСП Иван Ченчев и други.
След това в салона на читалището бе прожектиран филмът „Ненужният герой”, посветен на Франк Томпсън. Част от сцените в него са снимани в Литаково, където се проследяват последните дни от живота му.
Филмът вече е показван на „София филм фест”, имаше прожекция и в Англия, премиерата му бе в Британското посолство миналата година.