Американският милионер и любител на силни усещания Стив Фосет изчезна в пустинята Невада. Той излетял с малък самолет, за да се огледа за подходящ терен, където да постави поредния си рекорд за развиване на висока скорост. Фосет обаче така и не се върнал в базата.
Милионерът се вдигнал във въздуха с едномоторната едноместна машина "Беланка" от частна летищна площадка в ранчото на хотелиерския магнат Барън Хилтън. То се намира в долината Смит в западната част на щата Невада. Фосет полетял малко преди 9 часа сутринта в понеделник. Издирвателната операция е започнала шест часа по-късно, след като Фосет не се завърнал в базата навреме, съобщи телевизия Си Ен Ен.
13 самолета и хеликоптера вчера издирваха световноизвестния авантюрист, поставил безброй рекорди. Те обаче са много затруднени, защото Фосет не е оставил план за полета. Търсенето на необикновения авиатор обхваща площ около 20 000 километра. Но вниманието е концентрирано главно върху 1500 квадратни километра. Там според спасителите от авиопатрулната служба в Невада е най-вероятно да се е приземил Фосет. Това е пустинен район, където бушуват силни ветрове. Точно заради ветровете вчера търсенето бе прекратено за известно време.
Според запознати Фосет е разполагал с гориво само за четири-пет часа. На борда на самолета не е имало парашут. "Беланка" има локатор, който изпраща сателитен сигнал в случай на твърдо аварийно кацане. Такъв сигнал обаче не е получен, отбелязва АП.
Британският милиардер Ричард Брансън, приятел на Фосет и негов колега в авантюристичните му начинания, каза, че Фосет е искал да постави скоростен рекорд на земя. Той вече е получил от американските власти положителен отговор на молбата си да направи опит за счупване на рекорда за наземна скорост от 1234 километра в час. Пилотът прелитал в щата Невада да търси подходящи терени за високи скорости, като го интересували главно дъната на пресъхнали езера в района.
"Стив е стара пушка. Мисля си, че сега той стои до самолета и чака някои да му помогне. Вярвам, че скоро ще имаме добри новини за съдбата му", каза Брансън след изчезването на приятеля му. Оптимизмът се поддържа и от американските медии. В миналото Стив Фосет също е изчезвал за ден. Тогава той кацнал принудително и трябвало да ходи пеша около 50 километра, докато се добере до най-близкото населено място, за да получи помощ.
Железните нерви и огромният опит на Стив Фосет са го спасявали много пъти. Те могат да му помогнат да оцелее и този път, отбелязва агенция АП