За поредна година правителството разпредели едни милиони от бюджетния излишък в края на годината. По какви критерии обаче се раздават тези средства на определени общини, така и не става ясно. Липсата на прозрачност, напълно разбираемо, породи недоволство от страна на местната власт на населените места, които не получиха нито един лев от внушителния излишък. 


Коментар по темата е поместен в новия брой на „Ботевградски вести плюс”. Публикуваме неговото съдържание:  


Село Бабяк се намира на 15 км от град Белица, област Благоевград. Състои се от няколко разпръснати махали в Родопите, разположени на 1337 м.н.в. Населението на селото е 789 души и е съставено изцяло от мюсюлмани. /Данните са от официалната интернет-страница на община Белица/. 


Село Бабяк, заедно със село Горно Краище /1 200 жители/, село Дагоново /736 жители/ и общинския център Белица /3163 жители/ получават от държавата 850 000 лева „за обновяване на площади и паркови пространства“. 


Парите са от бюджетния излишък от 145 милиона лева, които правителството на Бойко Борисов разпредели с Постановление №315 от 19 декември 2018 г. 


Хората в Белица и трите села със сигурност заслужават да имат хубави площади и паркове. Така както това заслужават и хората от Ботевград. Само че за трета поредна година правителството на ГЕРБ е изрязало Ботевград от картата на България. За трета поредна година при разпределянето на бюджетните излишъци нито един проект на община Ботевград не получи нито лев. Затова тук въобще не може да се мисли за случайност, направо си е тенденция. 


Избирам този пример със село Бабяк не за друго, а защото община Ботевград поиска пари от бюджетния излишък точно за ремонт на площада и за благоустройство на парка. Т.е. за същите дейности, за които са отпуснати държавни пари в село Бабяк и съседните Горно Краище и Дагоново. 


Ако разгледаме внимателно въпросното Постановление №315 на Министерския съвет ще видим и други ярки примери, подходящи за сравнение с Ботевград. 


Община Руен в област Бургас получава 900 000 лева. С парите ще бъдат изградени мини-футболни игрища в селата Вресово /890 жители/, Рожден /457 жители/ и Разбойна /817 жители/. 


За възстановяване на народното читалище „Яким Деспотов“ в село Гложене, Врачанска област, правителството отпуска 1 019 000 лева. 


А знаете ли къде е община Главиница? Намира се в област Силистра. В градчето живеят 1 521 жители /според Уикипедия/. Правителството отпуска 350 000 лева за „Пристройка и основен ремонт на сватбен салон“!?!


Община Самуил в община Разград получава 600 000 лева за ремонт на улици в населените места. В цялата община живеят по-малко от 7 000 души. 600 000 лева получава община Антоново, толкова има и за община Венец, за община Върбица. Но това са малките общини. Средните общини /каквато е и Ботевград/ разбира се, получават повече - на Козлодуй правителството дава 2.6 милиона лева за ремонт на площада. /Проектът на Ботевград за ремонта на площада е за 1 милион лева/; Гоце Делчев получава 1 милион, Годеч - 1 273 000 лева .... Примерите са много, докато се стигне до общата сума от 145 милиона лева, разпределени с постановлението от 19 декември м.г. 


За поредна година гражданите на община Ботевград са абсолютно дискриминирани от управляващите. 


И ние, хората, не трябва да забравяме това. 2019 година е изборна. Само след месец-два ще започнат да ни „ухажват“ всякакви кандидати за евродепутати, за нашенски депутати, кметове, за съветници. А ние сме длъжни да ги питаме ЗАЩО. И къде бяха те, когато Ботевград бе явно дискриминиран от правителството.