От четири години, а последните три и по-активно, в публичното пространство на Етрополска община се заговори за строеж на бюст-паметник на Генерал от пехотата Павел Христов, родом от гр. Етрополе.
Идеята и цялостната работа по проекта е на СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ „ЗА ЕТРОПОЛЕ”  с председател Борил Караканов.


От сайта следим отблизо осъществяването й, като информираме редовно нашите читатели.
Сега предоставяме отново информация, която се надяваме да бъде интересна, защото нещата отиват почти към своя завършек. Поне що се касае до идейния проект. Напоследък се смениха двама скулптури, като материала, който ви предоставяме е виждането на третия – Митко Златанов от София.
Подкрепили сме го и със съответните снимки.
Същевременно започна и дарителската акция по набирането на средства за паметника. На няколко места в града ще бъдат поставeни кутии за дарения. За което ще съобщим допълнително.
В края на материала сме предоставили и банковата сметка.


ОБЯСНИТЕЛНА ЗАПИСКА:


1.КОНЦЕПЦИЯ


Представеният проект е за бюст-паметник на Генерал от пехотата Павел Христов, родом от гр. Етрополе. Концепцията изхожда от убеждението, че приносът на този национален герой за отечеството ни – постигнат чрез отстояването на идеите, идеалите, борбите за национално обединение и утвърждаване на следосвобожденска България; неговите военни и социални заслуги; неговият нравствен и житейски пример – трябва да намери полагащите му се признание и роля в съвременния живот на град Етрополе, да бъде възприет и оценен.
Основна цел е заветите, посланията, ценностите, съдържащи се в този принос, да бъдат увековечени в подходяща форма, съществуваща като идейно-художествен акцент в условията на градската среда. Предложеното монументално-мемориално съоръжение считаме за достойно произведение, посредством което да се запази жива паметта. И чрез неговото въздействие да се оказва влияние върху повдигането на духа, националното самосъзнание, моралните критерии и нравственото равнище на посетителите.
Избраното за реализация място, като част от важна културно, институционално, исторически наситена обществена зона от центъра на Етрополе, кореспондира със значимостта на инициативата. Решението на проекта е изведено съобразно задачата съоръжението да се вплете като органично свързан елемент в ансамбъла на конкретната архитектурна среда. На него се разчита да допълни и обогати композицията от съществуващите бюст-паметници, разположени спрямо бул. „Руски“ и сградите на ОУ „Христо Ботев“, Районен съд (Съдебна палата), Исторически музей.  Двустранната връзка с бюст-паметника на Й. Кесяков спрямо сградата на училището, оста на булеварда, мрежата от пешеходни и зелени площи и други пространствени и функционални фактори до голяма степен определят характеристиките на общия вид на решението. От друга страна, то притежава и самостойна цялост, собствена и неповторима идентичност, целящи да потопят посетителя в уникалния мемориален контекст.
Пресичането на главния и страничния подходи в мемориалната площадка на монумента извежда правоъгълник в настилката, от който пирамидално и прогресивно израства постаментът, за да извиси увенчаващия скулптурен образ. Тук е потърсено кулминационно степенуване на зоните – от ежедневно към сакрално. Както и – от статично към динамично. Статиката на архитектурното устройство препраща към устойчивото, трайното, непреходните ценности, стоящи зад убежденията на Павел Христов. Динамиката на скулптурното изображение насочва към напрегнатия устрем, трудността, житейския сблъсък в отстояването на тези идеали от страна на изстрадалия военачалник и боец.
Суровостта и твърдостта, волята и силата, смелостта и решителността, несломимостта и непримиримостта, благородството и скромността, безкористността и интелекта са качества, чиито израз е потърсен като основен акцент в неговия образ. Въпреки най-високите си отличия и звания, той е изобразен в бойна униформа, неподвластен на показността и комформизма. Той не е застинал в покой, нито е застанал в поза за снимка. Той е видян като герой в действие – извършил и готов да извърши безброй велики подвизи, помитащ всичко по пътя си и жертвайки самия себе си. Още – подобно на съдник,  връхлитащ пороците и неправдите на времето. И като стожер, вперил взор в бойното поле на живота. Но всъщност отвъд него – там където царуват истината и справедливостта. В този смисъл ликът му не е само портрет. Той е и алегоричен образ на общочовешките ценности, чиито изразител е неговия дух.


2.СИТУАЦИЯ:


Бюст-паметникът е ситуиран на терен публична общинска собственост, която е част от уличното озеленяване пред УПИ I- “за училище“, кв. 96 по плана на гр. Етрополе по продължението на бул. ''Руски'' в карето ограничено от ул. ''Христо Ботев'' и ул.''Христо Ясенов''. Там са разположени важни за града обществени сгради от двете страни на бул. ''Руски'': от югоизточната страна на булеварда са разположени сградите на съдебната палата и историческия музей, а от северозападната е училище ''Христо Ботев''. Пред тях има богато озеленено пешеходно пространство, на територията на което има поставени четири бюст-паметника на видни етрополски граждани.
Проектът предвижда ситуирането на обекта да е в съществуващата зелена площ разположена на ъгъла на ул.''Христо Ясенов'' и бул.''Руски''.  Достъпът до обекта ще е от съществуващия тротоар на бул.''Руски'' и по пешеходната алея минаваща през зелените площи пред училището. За целта се предлага да се продължи съществуващата пешеходна алея, минаваща пред главния вход на училището с ширина 2.10 м и да се оформи нов плочник.
Бюст-паметникът ще бъде поставен на постамент в продължение на оста на другия паметник, ситуиран от западната страна на училището. Размерите на паметника са съобразени с размерите на съществуващите разположени в околното пространство паметници. Общата височина на паметника ще е 3.20 м, той ще е бронзов бюст на ген. майор Павел Христов, поставен на монолитен гранитен постамент. Достъпът до обекта ще е от съществуващия тротоар на бул.''Руски'' и по пешеходната алея, минаваща през зелените площи пред училището.


3.МАТЕРИАЛИ И ИЗПЪЛНЕНИЕ:


Бюстът и надписът на колоната се предвижда да бъдат изпълнени в бронз. Постаментът – от монолитни гранитни блокове. Настилката – от гранитни плочи и павета. Освен качествата на изключително траен, дълговечен камък, гранитът носи символиката на твърдост, устойчивост, непреходност, нетленност. Бронзът, от своя страна, резонира с внушението за живия и действен човешки порив.
Предвидено е ниско озеленяване в тревните площи и запазване и допълване на съществуващите иглолистни дървета до оградата на училището, които служат и като зелен фон, рамка за монумента съобразно главните зрителни подходи.
Зелената площ около паметника ще бъде подробно разработена в част работната фаза на проекта. Възможно е и да бъде поставена свободно стояща табела/плоча с информация за биографията на Павел Христов. Както и пейки за отмора и съзерцание на обекта.
Планирано е и поставянето на нощно осветление от свободно стоящи ниски осветителни тела в зелените площи на обекта, подчертаващо общото композиционно въздействие.
Проектът може да бъде реализиран за около 5 месеца, след като бъдат събрани необходимите средства.


Сметка за дарение:
Сдружение „ЗА ЕТРОПОЛЕ“
„Юробанк България“ АД
IBAN: BG55 BPBI 8898 1029 2306 01 , BIC код – BPBIBGSF