В края на годината се надяваме да стартира строителството на участъци от пътя Видин – Ботевград, каза пред медии след работна среща във Видин министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Пред местната власт в областта бе представен напредъкът по проекта за изграждане на магистрала от Видин до Враца и скоростен път от Враца до Ботевград.


В най-голяма готовност са участъците от Мездра до Ботевград и от Видин до Ружинци, стана ясно от думите на и.д. началника на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов.


Пътят Видин – Ботевград е един от приоритетните обекти на правителството, на премиера Борисов и да подчертая – на мен като министър на регионалното развитие и благоустройството. Аз съм от Северозападна България, от Враца, и този път е бил мой приоритет и преди да вляза в МРРБ, като народен представител, а сега съдбата така подреди нещата, че е мой ангажимент и задача, заяви министър Аврамова. Искам да уверя всички, че този проект ще бъде факт, каза още тя. 


Разработени са всички графици, ангажименти на кметовете по процедиране на подробните устройствени планове (ПУП). По нареждане на министър Аврамова сме разработили графици по процедирането на избор на изпълнител на строителство в участъка от Видин до Ружинци, техническият проект за който е готов, информира инж. Атанасов. За него процедурите ще се проведат през тази година. Избираме изпълнител, успоредно с това процедираме парцеларните планове, провеждаме отчуждителните процедури и се надявам в края на годината да започнем реално строителство, каза още той. В този 50-километров участък ще има 7 пътни възела, каквито няма на нито една магистрала в България, но това ще даде възможност за бързи връзки до всички населени места, до всички контролно-пропускателни пунктове в областта, допълни инж. Атанасов.


Техническият проект от Ружинци до Монтана е готов, каза още инж. Атанасов. Над 3 години продължават съдебните процедури за участъка от Монтана до Враца заради склад с боеприпаси в близост до трасето. Очаква се решението на ВАС, за да продължи проектирането на участъка, каза още той.


Министър Аврамова напомни, че процедурата за избор на изпълнител на строителството за лот 1 от участъка Мездра – Ботевград се обжалва. Днес е срокът за подаване на оферти за втория лот. Надявам се да няма повече обжалване, защото това забавя целия процес на изпълнение на такъв голям проект, който е важен за Северозападна България, каза тя.


Пътят от Видин до Враца ще бъде с магистрален габарит, а от Мездра до Ботевград ще е скоростен четирилентов път. Там самият релеф и трудните условия предполагат изграждането на такъв. От гледна точка на технологично изпълнение строителството в този участък е най-тежко, защото има виадукти и тунели, което изисква доста времеви ресурс, обясни инж. Атанасов.


Той обърна внимание, че промените в Закона за устройство на територията дават възможност реалното строителство да се ускори с поне 6-7 месеца.


Този обект е приоритетен за правителството. Лично аз ще следя изпълнението на всички действия по изпълнението и на участъка от Видин до Враца, и от Мездра до Ботевград и няма да допусна никакво забавяне, категорична бе министър Аврамова. Ще спазваме законовите срокове, но няма да има забавяне по процедурите, които да са от субективен фактор. Така че работим и продължаваме да работим, заяви тя. Министърът допълни, че на днешната среща е получена подкрепа и уверение за съдействие от представителите на местната власт във Видин. Получаваме подкрепата и на народните представители, и на областния управител. Това е обща задача, която трябва да свършим заедно. Приоритетът е общ, хората от Северозападна България искат магистрала, заяви Петя Аврамова.


В отговор на въпрос регионалният министър коментира, че все още няма решение по казуса на за освобождаване от плащане на винетка такса при преминаване по Северната скоростна тангента. Обявено е, че всички общини, които искат част от републиканската пътна мрежа да бъде освободена от винетна такса, трябва да подадат това искане в АПИ, след решение на общинските съвети, като те се ангажират да поддържат тази част от мрежата. Знаете, че АПИ разполага със средствата, които взема от винетни такси, за да ремонтира, рехабилитира, поддържа и строи пътища. Така че общините, ако искат АПИ да се лиши от този приход, трябва да поемат ангажимент със собствени средства да поддържат пътищата, каза още министър Аврамова.