За поредна година днешният, 27 януари, последен неделен ден от месец януари, е посветен на един празник, който идва при нас от далечни тракийски времена: Атанасовден. 
И, ако за днешните етрополци това е поредният зимен туристически празник за града и общината, то за деличните ни предци той е имал съвсем друго измерение.
Предвещавал идването на пролетта. Зимата се пречупва и затоплянето започва своя ход. Макар, че столетията са оставили своя отпечатък, същината му се е запазила до ден днешен - надеждата на хората за по-добро бъдеще, за по-добра и плодородна година.
От ранни зори, а мнозина и още от предния ден са се изкачвали на близкия до Етрополе връх „Свети Атанас”. Поднасяли са своите символични дарове на тракийския бог Сабазий и са измолвали от него идването на пролетта: „Бягай, зимо, идвай пролет!” Като на покровител на растителността, земеделието, живата природа, човека и неговото здраве, благодетел и дарител на безсмъртие. Закичени с бръшлян и здравец и с пелешки /кокичетата/ всички слизали на централния площад в града и се отдавали на препролетно веселие.
Така стана и днес. При щастливото стечение на обстоятелствата: прекрасен топъл почти пролетен ден и веселото празнично настроение на хората.
Начело с бог Сабазий, множеството „се изсипа” в  два и половина след обяд на площада, посрещнато от представители на местната власт. Те поднесоха на бог Сабазий по стародавен обичай дъхав българска хляб и бъклица с червено вино. А той ги закичи с бръшлян от Балкана и ги почерпи с печено на дървен шиш месо.
Беше спазена и традицията за прогонване на злите духове с викове и гърмежи, със залповите от членовете иа РК „Традиция”.
След приветствието на заместник-кмета Стефан Борисов, с пожеланията за здрава и плодородна година, мирен и спокоен живот през годината, плодородие и благоденствие на жителите на града и общината, своя благослов отправи и бог Сабазий:
„Уважаеми господин заместник-кмет, скъпи етрополци и гости на вашия хубав град, носим Ви нашата благословия от върха за една здрава и плодородна година.
Прогонете лошото от домовете и сърцата си. Носете в себе си вярата и
надеждата за по-щастливо и благодатно бъдеще.
Бъдете здрави и благословени!”
Думи, придружени  с характерен за Сабазий жест с високо вдигната дясна ръка.
След което веселието продължи на площада с нашенски, кръшни български хора, които изпълниха момчетата от Общинската духова музика.
Сред множеството, хванало се на хорото, имаше и три групи от съседна Северна Македония.
Снимките са от посрещането на бог Сабазий на площада в Етрополе.