Тази вечер в Арена Ботевград в предпоследната си среща от група J на турнира за Купата на ФИБА Европа Балкан постигна категоричен успех над израелсикя Ирони Нес Циона със 102-90 /31-16, 19-25, 29-25, 23-24/.  Победата бе крайно необходима за запазване на шансове за класиране на едно от първите две места в групата, които осигуряват преминаване в следващата фаза на надпреварата.


Развръзката в групата ще стане известна едва след изиграване на мачовете от последния кръг, както и от утрешния двубой в София между Левски Лукойл и Алба Фехервар. Има вероятност да се стигне до тройна въртележка между Балкан, Алба Фехервар и Ирони Нес Циона, като класирането ще бъде определено в зависимост от точковата разлика в мачовете между тези три отбора. Съществува вариант, при който дори и Балкан да спечели гостуването си на Левски Лукойл другата седмица, да не се класира в следващата фаза.


Всъщност, може би ще има още една възможност за преминаване в Топ 16. А тя е, ако има т.нар. щастливи губещи - отборите с най-добри показатели, които са на трето място в четирите групи. Това ще зависи обаче от евентуалното отказване от участие на тимове от Шампионската лига. Ще припомним, че в Топ 16 ще попаднат 8 отбора от турнира за Купата на ФИБА Еврола - първите два от групит I, J, K и L, плюс 8 отбора, отпаднали от турнира на Шампионската лига.


Що се отнася до чудесната победа на Балкан, тази вечер пред своя публика тимът започна ударно, в 6-та минута поведе със 17-8, в 9-тата авансът му стана двуцифрен - 24-14, а първата четвъртина завърши с плюс 15 за Балкан - 31-16. През втората гостите от Ирони Нес Циона успяха да стопят 6 точки от пасива си и на полувремето резултатът бе 50-41 за Балкан.


След почивката балканци на няколко пъти повеждаха с 15 точки, веднъж дори с 16 - 63-47 в 24-та минута. Преди последната четвъртина Балкан водеше с 13 - 79-66.  А три минути след началото й зеленобелите стигнаха и до 21 точки аванс - 94-73.  В 37-та минута резултатът бе 99-79 за Балкан, но до края на мача тимът от Израел успя да намали за крайното 102-90.


Радващото е, че освен по-добра стрелба като цяло, Балкан спечели борбата под двата коша - 40 на 35, и то въпреки че в третата част високите Хопкинс и Гаврилович бяха натрупали по 4 нарушения. Особено голямо бе превъзходството на домакините в асистенциите - 24 срещу едва 9 на съперника, както и в това, че допуснаха два пъти по-малко грешки от Ирони Нес Циона - само 9 на Балкан спрямо 18 на гостите.


Седем играчи на Балкан са с двуцифрено изражение на точките. Най-резултатен при дебюта му пред местната публика бе Ламаркъс Рийд - той отбеляза 18 точки, като овладя и 6 борби. Със 17 точки е Брендън Браун, който е с 5 асистенции. Много силен мач изиграха и Павлин Иванов, който вкара 16 точки със стрелба 7 от 10, както и Димитър Димитров с 14 точки и 5 борби. На високо ниво бяха и Алекс Гаврилович с 12 точки и 9 борби и Микейл Хопкинс, който е с дабъл-дабъл от 11 точки и 13 овладени топки. С 11 точки много добре игра и Мирко Мулалич, Венци Петков завърши с 3.


За Ирони Нес Циона топреализатор с 20 точки е Гери Брауни, с 18 е Дайкуон Кук, 17 добави Крис Доуи, Одед Брандвайн вкара 14.


Утре от 19 часа в Универсиада ще се срещнат Левски Лукойл и Алба Фехервар. В последния кръг, който е на 5 февруари, Балкан гостува на Левски Лукойл, а Алба Фехервар приема Ирони Нес Циона.