Община Ботевград е отправила доброволна покана към лицето, което с автомобила си разруши автобусната спирка при Чавдар, за доброволно възстановяване на щетите.  Ако в определения срок това не се случи, ще му бъде потърсена съдебна отговорност. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на редовната среща с местните медии днес. 


Към момента не е категорично установено лицето, разрушило кофража за основите на навеси за складиране на дърва в ЖК „Васил Левски” /Старият Изток/. Има обаче предполагаем извършител и е подаден сигнал в полицейското управление. Когато бъде официално идентифициран като такъв, към него също ще бъде отправена покана за доброволно покриване на щетите. 


„Категорично мога да заявя, че подобни действие няма да се толерират. Общината няма да остане без реакция към разрушаване на общинско имущество. Преди няколко седмици в квартал „Васил Левски”, явно несъгласни с намеренията на общината, граждани разрушиха съоръжения, с които се ограничаваше преминаването на автомобили зад блок 3. Става дума за уличка, която обслужва тухлените гаражи зад този блок. Тя се използва като транзитна от преминаващи през Стария Изток към новия квартал”, обясни кметът Гавалюгов. Той допълни, че въпросните съоръжения са били поставени по настояване на хората, живеещи в непосредствена близост до вътрешнокварталната улица. „Предприехме необходимите действия. Само че още преди да стегне бетонът, някой „доброжелател” или несъгласен с налагане на това ограничение го беше разрушил. Естествено ние ще ги възстановим”, съобщи Иван Гавалюгов. 


„Когато предприемаме някакви действия в кварталите, обикновено те са по желание на една голяма част от хората, живеещи в определения район. Ако тези действия имат по-мащабен характер, правим съответните обществени обсъждания, на които всички – съгласни или несъгласни, могат да дойдат и да изразят своите виждания и претенции. Дори до самото обществено обсъждане има срок, в който всеки може да изложи в писмен вид своята позиция по въпроса, напомни кметът. -По никакъв начин няма да толерираме демонстративно изразяване на несъгласие, и то по-този вандалски начин, с изграждане на определена инфраструктура в район или в имот – общинска собственост”, категоричен бе Иван Гавалюгов. 


Кметът съобщи, че общината дава нов краен срок, но този път той е окончателен, до който доброволно трябва да бъдат премахнати всички нерегламентирани постройки върху общински терени - до края на април тази година. „След този срок общината ще си влезе в ролята на собственик и ще пристъпи към премахването им”, заяви той.