Дирекция „Бюро по труда” Ботевград организира информационна среща за работодатели. На нея бяха поканени представители от различни сфери на местния бизнес в региона на Дирекцията. Главната цел на инициативата бе запознаване на работодатели с условията на стартирала процедура за насърчителни режими по „Програми и мерки”.


На събитието бяха обсъдени всички мерки и програми, които Дирекцията е обявила на своя сайт bt.botevgrad.com. Иизпълняващият длъжността "директор" – Боряна Рускова-Методиева, и началник отдел ПУ – Маргарита Терзийска, информираха и консултираха присъстващите работодатели, като представиха пред тях националните приоритети в областта на заетостта и пазара на труда, както и конкретните целеви групи. Те насърчиха участието на работодателите при осигуряване на заетост и интегриране на безработните лица на трудовия пазар. 


И.д. директор Боряна Рускова-Методиева наблегна на няколко от мерките за насърчаване на работодатели, а именно:


- Насърчаване на работодателите да наемат на непълно работно време безработни младежи до 29 г. с непрекъснато поддържана регистрация не по-малко от 12 месеца (чл.36а от ЗНЗ).


- Насърчаване на работодателите да наемат на работа безработни лица над 55-годишна възраст  (чл.55а от ЗНЗ).


- Насърчаване на работодателите да наемат на работа продължително безработни лица (чл.55в от ЗНЗ).


- Насърчаване на работодателите да разкриват работни места за чиракуване. Безработни лица с основно или по-ниско образование и без квалификация (чл.55г ал.4 от ЗНЗ).


Началник отдел "Активна политика на пазара на труда" - Даниела Иванова, запозна присъстващите с процедурата, с начина на кандидатстване и необходимите документи, които трябва да бъдат подадени. 


За повече информация работодателите могат да се обърнат към ДБТ - Ботевград.