Тази година се навършват 146 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. По този повод на 18 февруари от 11:30 в църквата „Свето Възнесение Господне” ще се състои традиционната панихида в памет на Левски и сподвижниците му от Орханийския край. Тя се организира от дружество „Орханиец”.  


Програма, посветена на Дякона, ще изнесат учениците от ОУ „Васил Левски“ – Ботевград. Събитието ще се състои на 18-ти февруари в 17:15 часа пред неговия паметник на площад „Саранск“. 


Честванията продължават в 18:00 часа, когато в Исторически музей – Ботевград, местният автор Иван Стаменов ще представи своята книга „Разказани животи – Васил Иванов Кунчев Йеродякон Игнатий - Левски“, посветена на битието и делото на Апостола. 


По предложение на директора на Исторически музей – Ботевград Рени Петрова, отбелязването на годишнината вече ще бъде на 18-ти февруари.


В докладна записка, адресирана до кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, се посочва, че Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по стар стил, т.е на 18 февруари по нов стил. През последните години науката ясно се е произнесла в полза на датата 18 февруари, като това вече е отразено в най-новите учебници по история, утвърдени от Министерството на образованието и науката.


Според Общобългарски комитет „Васил Левски“ аргументите в защита на датата 18-ти февруари са много и не бива една грешка, допусната в годините, да се продължава по навик. Затова, като директор на Исторически музей – Ботевград, Рени Петрова отправя апел годишнината да се отбелязва на 18-ти февруари. 


*Записване за венци и цветя от 16:40 до 17:00 в сградата на Общинска администрация