Искаме инвентаризация на общинските пътища, за да е ясно какво е състоянието им и да имаме точна сметка за нужните средства за рехабилитация и ремонти. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на ХХХІІ-то Общо събрание на НСОРБ на тема „Европейски, национални и местни приоритети“. Тя коментира искане на общините 20% от приходите от винетки и тол такси да отиват в местите власти за пътно поддържане. “Твърдо стоим зад искането на общините за повече пари за четвъртокласната мрежа, но няма как да се разпределят 20 % от средствата, тъй като това противоречи на европейките регламенти. Според тях приходите от електронни такси за използване на републиканската инфраструктура могат да се влагат само за нейното поддържане и подобряване“, обясни министърът. 


Министър Аврамова изрази очакване през 2020 г. тол системата заедно с е-винетките да  генерират достатъчно средства, за да може пътният сектор да се самоиздържа. Така финансирането, което сега се отделя от бюджета за ремонт и поддръжка на републиканската инфраструктура може да се насочи към общинската. „Това обаче е въпрос на широк дебат с Министерството на финансите. Ние сме готови да съдействаме“, коментира Аврамова.


На въпрос дали има интерес от общините да получат от държавата участъци от републиканските пътища в населени места, министър Аврамова отговори, че вече има такива искания, като някои общини дори са готови да преместят знаците за начало и край на населеното място. По този начин гражданите няма да плащат винетни такси, но общините трябва да поемат поддръжката на шосето. „Някои общини искат само поддръжката на пътищата, а други искат преобразуването им от публична-държавна собственост, в общинска. В момента се водят разговори с АПИ, след които се очаква решение на казуса“, каза Аврамова.