В Исторически музей – Ботевград тази вечер бе представена новата книга на Иван Стаменов  “Разказани животи - Васил Иванов Кунчев Йеродякон Игнатий – Левски“.


Авторът разказа пред публиката как е стигнал до този момент – да напише книгата. Той се запознава с Мария Милтенова, която е написала „Обирът на Орханийската хазна“. Всъщност в разговор тя му казва да напише нещо за Димитър Общи. Когато започва да събира информация за него, Иван Стаменов попада и на много материали за Васил Левски. По негови думи, в книгите, които е прочел има доста разминавания по отношение на факти и събития. 


 „Нищо ново не съм измислил, събрал съм онова, което е разпиляно по различни публикации и книги. И съм се помъчил да го представя в една по-четивна форма“, обяснти той 


По време да представянето на книгата, бяха засегнати въпроси, които винаги са пробуждали обществения интерес – поп Кръстьо ли е предателят на Левски, как е заловен Апостола, какво крият османските архиви за Васил Левски и въобще как може да се стигне тях.  


Според директора на Исторически музей – Ботевград, Рени Лазарова, едно от безспорните достойнства на книгата е, че авторът успява много точно, хронологически да представи пътуванията на Апостола. Освен това, също по нейни думи, Иван Стаменов се е дистанцирал от инерцията, която владее изследователите на този период. 


В края на представянето секретарят на общината Стефка Граматикова поздрави автора и му благодари за приноса в историческите изследвания на миналото на Ботевградския край.


“Както всички знаят това не е първата Ви книга. Пожелавам Ви здраве и творчески ентусиазъм, за да можете да продължавате с тази нелека задача“, каза още Стефка Граматикова. 


Книгата “Разказани животи - Васил Иванов Кунчев Йеродякон Игнатий – Левски“ може да Ви бъде предоставена в Исторически музей – Ботевград. 


По-рано днес пред паметника на Апостола в центъра на Ботевград ученици от ОУ “Васил Левски“ изнесоха вълнуваща музикално-поетична програма, посветена на патрона на училището. 


В знак на почит и признателност към делото на Васил Левски ботевградчани поднесоха цветя пред неговия паметник.