При пълен и топъл салон се състоя концертът, посветен на Националния празник на България – 3 март, Деня на любителското творчество – 1 март, и Баба Марта. В него взеха участие изявените местни фолклорни и танцови изпълнители, музиканти, хористи, мажоретки. На сцената прозвучаха родолюбиви песни и стихове, вдъхновяващи композиции на български автори, които ни припомнят славното минало и повдигат народния дух. Както бе предварително обявено, на финала на концерта се изявиха гласовитите солисти от Ансамбъла на Въоръжените сили на Република България.


За първи път от десетки години насам в салона на читалището беше топло, което направи обстановката още по-приятна. 


Преди да започне концертът, председателят на читалищното настоятелство Боряна Нешова приветства публиката. “Уважаеми съграждани и гости на Ботевград, изключително щастлива съм, че точно на 1 март – Празник на любителското творчество, мога да Ви приветствам с добре дошли в изцяло обновената сграда на Народно читалище “Христо Ботев 1884 г.“. Не е случайно, че само два дни след вписването на мартеницата в нематериалното и културно наследство на ЮНЕСКО, българското читалище бе вписано като единствена по рода си уникална институция, която няма аналог в световните културни практики. Прагът на този храм се прекрачва ежедневно от хората, които неведнъж се лишават от семейния уют, не пестят от свободното си време, за да дадат с щедри шепи от своя талант, да даряват радост и удоволствие на другите“, каза Боряна Нешкова в приветственото си слово. Тя пожела на колегите си здраве и творческо дръзновение, а на публиката – здраве и приятни мигове в читалището. 


Що се отнася до обновяването на читалищната сграда, Боряна Нешкова подчерта, че това е една сериозна и наложителна инвестиция, чакана с десетилетия. “Благодарни сме на общинското ръководство в лицето на кмета на Община Ботевград г-н Иван Гавалюгов, че тази инвестиция се случи и сцената на читалището отново ще даде поле на изява както на местни самодейни състави, така и на гостуващи творци“, каза Боряна Нешкова.  Тя съобщи пред публиката, че проектът за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на читалището е на стойност 1 801 137 лв. Като собственото финансиране от страна на общината, заедно с други допълнителни разходи, е близо 100 000 лв. Проектът за закупуване на оборудване е на стойност 348 415 лева.


Боряна Нешкова покани кмета Иван Гавалюгов на сцената, за да му благодари лично за съпричастността към проблемите на читалището. Той поздрави самодейците с празника и отправи благопожелания към тях.


“Важно е какви условия сме успели да създадем, за да се развива не само любителското изкуство, но и професионалната театрална, певческа и танцувална дейност. Убеден съм, че в бъдеще, благодарение на осигурените добри условия, ще бъдем свидетели на много събития тук, в читалището. Използвам възможността да отправя предизвикателство към г-жа Нешкова – поне два пъти месечно да има събития, които да пълнят големия салон“, каза кметът Гавалюгов и допълни: “Чрез ремонта бяха подобрени и условията в помещенията за репетиции и за административна дейност. Надявам се, че благодарение на тези добри условия в читалището все повече наши млади съграждани и дечица ще намерят своя път към изкуството.“. Иван Гавалюгов съобщи, че има довършителни работи, но те няма да възпрепятстват дейността на културната институция.


Кметът пожела на всички здраве, топлина в сърцата и душите, усмивки на лицата, взаимно уважение и още много хубави поводи за срещи в обновеното читалище.  


По повод Деня на любителското творчество, Народно читалище “Христо Ботев“ получи кошници с цветя и поздравителни адреси от общинското ръководство, председателя на ОбС, Исторически музей - Ботевград и други.