„Протестът на медицинските сестри е опит да обърнат вниманието на обществото към тях, към проблемите на тяхната гилдия. Като лекар аз ги подкрепям напълно. Като управител на болницата бих искал да им дам и три минимални работни заплати на месец. Но това просто няма как да стане. Здравният министър  обещава, че с парите, които  предстои да бъдат разпределени на общинските болници, да се вдигнат заплатите на сестрите. Аз знам колко ще получи нашата болница, но ако вдигнем заплатите на сестрите, трябва да увеличим и заплатите на лекарите. Защото две минимални работни заплати за сестра е повече от основния щат на някои от лекарите. А правилото е, че не може сестра да получава повече от лекар.
Единствеото, което мога да направя от 1 март е да увелича основната заплата на сестрите до 750 лева, а тези, които получават повече заради условията на труд, с още 50 лева” – това заяви д-р Пламен Китанов по време на вчерашния протест на медицинските сестри в ботевградската болница. Исканията им бяха за увеличаване на заплатите до нивото на две минимални работни заплати. В момента основният щат на сестрите е 650 лева.
От години сестрите не получават средства за облекло, а нощният труд се заплаща символично.
Медицинските сестри поискаха също оставката на ръководството на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, които се разграничиха от националния протест на сестрите.
 В момента в ботевградската болница не достигат 20 сестри. Голяма част от тях са на пенсионна възраст.
Протестът на сестрите бе подкрепен от няколко лекари от болницата и само двама пациенти.
„Ние не протестираме само за нас, ние протестираме и за всички пациенти, които се нуждаят от адекватни грижи. А много от нас са принудени да работят на две и три места, за да свързват двата края- споделяха протестиращите. - Една чистачка или продавачка взима повече от една медицинска сестра, която е длъжна денонощно да бъде до болния – обучена, всеотдайна и усмихната”.