През изминалата седмица в Ботевград упорито се разпространяват информации, че болниците плащат на близките на починали възрастни хора, ако се съгласят да се подпишат, че човекът е починал от коронавирус. Последната история бе за човек от Липница, а близките се съгласили, защото получили 1800 лева и с тях покрили разноските по погребението.


„За пръв път чувам подобно нещо, че плащаме за починали от коронавирус. Първо в нашата болница няма установен случай на положителна проба на пациент, второ - за последния месец имаме един или двама починали в болницата. Звучи ми направо идиотско“ - коментира управителят на ботевградската болница д-р Пламен Китанов. Според него подобни слухове са „световна конспирация“.


Дали един човек е починал от коронавирус - на инфекция или не, зависи не от близките, а от болничното заведение. А тези, които са починали в домовете си, никой не им прави изследване за коронавирус. Няма механизъм, по който държавата да дава пари на близките. А още по-малко на болниците, ако някой е починал от COVID - 19. Болницата би поучила много повече неприятности, ако има починал от вируса, отколкото да получи пари.“ - категоричен бе управителят на болницата д-р Китанов.