Мобилност по  Еразъм+ ,
проект „Да се подготвим за Европа”
в гр. Санта Круз, Тенерифе (Канарските острови)
           
В началото на месец февруари четирима  ученици от СУ“Христо Ясенов“, гр. Етрополе (Виктория Лютакова от 9. а, Никол Николова от 11.в, Преслава Пешева от 10.а и Венко Григоров от 9.б клас), заедно с техните учители  Христина Калайджиева и Емилия Цветкова взеха участие във втората мобилност от Програма Еразъм + на проекта „Да се подготвим за Европа“. Темата на срещата беше  “Как да се мотивираме”. Те прекараха няколко незабравими дни заедно с партньорите си от Гърия, Словакия, Норвегия, Италия и Испания.  Посетиха часове по английски език с презентация за острова. Обсъдиха  предимствата и недостатъците на  живота там, както и на  държавите и местата, от които идват участниците в срещата. Учениците, разделени на групи играха на различни игри с цел взаимно опознаване. Имаха часове с учителя по физическо възпитание и урок по танци, проведен от учител по математика и професионален танцьор.
По-късно посетиха„ Дома на Карнавала”, където  научиха за втория по големина в света карнавал, провеждан ежегодно в началото на март в Тенерифе. Разгледаха  използвани   костюми  и имаха невероятната възможност да облекат част от тях и да почувстват положителния заряд на карнавала. На следващия ден представиха ролевите ситуации,  които всяка държава трябваше да подготви преди заминаването. Целта на дейността  беше ситуациите да  завършват с проблем, който трябва да бъде разрешен от другите участници. Сюжетите и проблемите, които представиха участниците, бяха интересни и актуални.
„ За нас проблемът беше повреден лаптоп, на който беше записан проект, възложен  за домашно. С общи усилия успяхме да намерим решения на проблемите и да разберем, че всяка ситуация има решение, колкото и да е трудно, ако мислим позитивно.“  сподели Виктория Лютакова.
Учениците имаха  един по-различен час по музика, в който всички заедно пяха и свириха на различни инструменти.  Имаха и лекция за това колко е важно дишането и спокойствието, за да може да се извлече най-голяма полза от всяка ситуация. Научни работници от местния университет  представиха своята работа и  насочиха учениците как  да  стимулират  кариерното си развитие.
Изключително вълнуваща беше  екскурзията  до вулкана Тейде – най-високата точка на острова (3718м) и третото най-високо вулканично образование на Земята. Испанските партньори бяха екскурзоводи в Ла Лагуна, старата столица на острова и в областния музей, където участниците в посещението видяха  типични представители на флората и фауната, различни останки и предмети от първите жители на острова. Като важни гости посетиха кметството  и се срещнаха със заместник кмета.
След завръщането си участниците в мобилността споделиха своите впечатления и нови познания със съученици и колеги.


Румяна Вутова – учител в СУ“Христо Ясенов“