СУ “Христо Ясенов“, гр. Етрополе, участва в първата мобилност по проекта на  Еразъм+ „Да се подготвим за Европа“. От 4  до 10 ноември 2018 г. учителите по английски език  Христина Калайджиева и Мая Стаменова и учениците Симона Борисова - 9„а“клас, Нелиан Вълчев - 9„а“клас, Мая Панчева - 10“а“ клас и Христо Насков - 11“в“ клас посетиха Атина / Гърция/, за да участват в работна среща по проекта. Учениците бяха настанени в приемни семейства и имаха възможността да се потопят в атмосферата на гръцкия бит и култура.
Темата на работната среща беше“ Влизането в Европейския съюз“.  Участниците присъстваха  на лекции по кариерно развитие и представиха своите презентации с резултати от проучванията си, посетиха учебни часове по английски език, математика и физика.
Учениците от шестте участващи страни научиха как да съставят валиден въпросник, следваха всички стъпки за провеждане на истинско проучване, оценка, представяне на резултатите и последствията от него. Подобриха комуникативните си умения, способностите си за работа в екип, критично мислене, работа в мрежа, управление на времето и гъвкавост.  Усъвършенстваха езиковите си умения по работния за проекта език – английски.
Дейностите по проекта ще подпомогнат учениците, преподавателите и местната общност да осъзнаят какви са реалните потребности на пазара на труда в различните европейски страни и как те трябва да приведат настоящата учебна програма в съответствие с тези нужди; ще доведат до по-добро осъзнаване на това, което потенциалният студент или търсещият работа трябва да очаква в реалната академична и работна среда в различните държави, като самите ученици получават информация от реални източници и обработват тази информация от първа ръка.
По време на визитата си в Гърция, учениците и учителите  посетиха Националния исторически музей и Акропола, разходиха се по Монастираки – търговска уличка, където обядваха гюруси  в много уютна таверна с жива музика и си купиха подаръци за спомен.  Видяха  Коринтския канал, който съединява Сароническия залив на Егейско море с Коринтския залив на Йонийско море, посетиха  музея в Коринт и отидоха до  полуостров Пелопонес.
Ето какво споделиха учениците, участвали в посещението:
Мая Панчева: Това беше едно изключително  ценно преживяване, което ме научи, че мога да се справям с много и различни видове предизвикателства . Беше  много полезно, защото упражнявах  английски език, създадох много нови приятелства и направих сравнение лично за себе си за училище- какво може да се подобри и кое вече е на достатъчно добро ниво.
Симона Борисова: Впечатлиха ме местата, които посетихме. Бяха различни и интересни. Хората бяха любезни и всички учители можеха да общуват с нас на английски език.
Христо Насков: Хареса ми колко дружелюбни и приятелски настроени бяха хората от всички държави. Лекциите от професионалисти бяха интересни и ни бяха представени по много интересен начин.
Нелиан Вълчев: Всички бяха много мили и се разбирахме прекрасно. Гърция беше много красива и се насладих на местата, които посетихме.


Изготвил:
Румяна Вутова – учител в СУ „Христо Ясенов“