Подробности по случая оповестиха административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура и директорът на ОДМВР- София


След подаден на 19 март около 17.30 часа на тел. 112 сигнал за жена в безпомощно състояние в жк. „Васил Левски“ в Ботевград веднага към мястото бяха насочени полицейски служители. След извършен анализ и оценка на риска, по разпореждане на главния секретар на МВР, незабавно бе сформиран щаб с участието на служители от ОДМВР- София, СОБТ и ГДНП съобщи ст. комисар николай Спасов.  Във връзка с придобитата информация, че евентуалният извършител /съпруг на 37- годишната жена/ притежава законно две ловни пушки със сериозен заряд, бяха сформирани общо пет екипа за подсигуряване  и поетапно проникване на различни адреси, където той би могъл да се укрива,  за да може да бъде неутрализиран и задържан без риск за живота на полицейски служители или други граждани. Прониквайки на постоянния му адрес с помощта на робот, управляван от служители на СОБТ, 42- годишният извършител бе установен с прострелна рана в главата. Оръжието на убийството е открито, съобщи ст. комисар Николай Спасов. От направените справки, от 2015 г. до момента не са установени подавани сигнали от близки, съседи, роднини на семейството или от самата потърпевша срещу нейния съпруг. 


По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 115 от НК, обясни окръжният прокурор Наталия Николова. Към настоящия момент са извършени множество процесуално-следствени действия, в това число оглед на местопроизшествие, разпит на свидетели, съдебно- медицинска експертиза. От събраните до момента доказателства може да се направи извод, че се касае за убийство, извършено от ревност. От съдебно- медицинската експертиза става ясно, че жертвата е с три прободни рани, като по тялото й няма следи от борба. По първоначални данни смъртта на извършителя е причинена от огнестрелно оръжие, в резултат на произведен от него самия изстрел. Едно от децата на семейството, което се е приближавало към местопроизшествието, бързо и адекватно е било изведено на разстояние от полицейски служител. С децата са работили психолози, след което са предадени на техни роднини. Процесуално- следствените действия по разследването продължават.