Общо 39 ученици от трите гимназии в Ботевград и НПГ по КТС Правец взеха участие в тазгодишното /пето/ издание на състезанието “Забавни технологии", което се организира от катедра „Електроника, компютърни системи и технологии” на Колеж по енергетика и електроника – Ботевград  /база на Техническия университет в София/. Те се състезаваха в три направления: "Уеб дизайн",  “Програмиране и "Електронни схеми“. Заданието в първото бе да се разработи начална страница на сайт, отразяващ тенденциите в мобилните приложения. Участниците във второто трябваше да свържат правилно елементите и да се оживи индикаторна схема за напрежение в зададен диапазон. Програмистите имаха за задача да обработват числа в масиви.  


Състезанието се проведе вчера в сградата на КЕЕ. Комисия от преподаватели във висшето училище оцени и класира участниците. По традиция церемонията по награждаването се състоя в зала “Орханиец“ на Исторически музей Ботевград. Наградите бяха връчени от ас. Надежда Спасова, която е временно изпълняващ длъжността “Ръководител катедра Електроника и компютърни системи и технологии“. Преди това тя благодари на всички участници за усърдието и интереса към състезанието и на учителите им по съответните дисциплини за всеотдайността и будителския дух.  Ас. Спасова заяви, че като част от екипа на организаторите, е изключително доволна от качественото провеждане на надпреварата, както и от желанието на повече ученици – от 9 до 12 класа, да демонстрират на практика своите знания. 


А ето и победителите в петото издание на “Забавни технологии“: 


В категория "Уеб дизайн" първите три места заеха съответно Василена Николаева, Алекс Георгиев и Илиян Петров. И тримата ученици са възпитаници на НПГ по КТС – Правец;


Класираните на първо, второ и трето място в категория “Програмиране“ са Никола-Войслав Секулов – ТПГ по КТС - Правец, Мартин Банов – ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград, и Роксана Колева – НПГ по КТС;


За първото място в категория “Електронни схеми“ се пребори Кати Костадинова от ТПГ “Стамен Панчев“ – Ботевград. На второ място се класира Маргарита Андреева от същото училището, а на трето – Валентин Василев от ПГТМ “Христо Ботев“ – Ботевград. 


Награди за победителите бяха осигурени от: Тихомир Найденов – управител на “Атлантис НЕТ“; Владимир Ставров – фирма АMG Tehnology; Павлин Миков – фирма Pawercomp.


Всички участници в състезанието получиха грамоти от Колежа по енергетика и електроника. 


Тази година бе предоставена и една комплексна награда, осигурена от Община Ботевград, на училището с най-много участници в състезанието и с най-много завоювани призови места. Тя отиде при НПГ по КТС – Правец. Наградата – принтер и грамота, бе връчена от секретаря на Общината - Стефка Граматикова. 


“Радостна съм, че тази година, както каза г-жа Спасова, са се включили в петото поредно състезание, организирано от Колежа по енергетика и електроника, толкова много ученици, което говори, че в Ботевград и региона наистина има качествено образование по информационни технологии. Затова Община Ботевград реши да мотивира още повече учениците за участие в това състезание, като даде награда, с която да покаже, че подкрепя тази инициатива.“, каза г-жа Граматикова.  


Целта на състезанието "Забавни технологии" е да стимулира интереса на учениците в областта на модерните технологии и да спомогне за професионалното им ориентиране.