Ученици от Техническата професионалната гимназия  „Стамен Панчев” - Ботевград отново се представиха достойно в регионалния кръг на състезанието "Мога и зная как", което се проведе на 22 март в Габрово. Правото за участие бе извоювано след съревнование между 19 училища от Централна и Северозападна България, София град и Софийска област, където учениците заеха четвърто място.


Надпреварата премина под патронажа на Министерството на образованието и науката. Реализира се с партньорството на търговска верига “ЕЛИМЕКС” - Горна Оряховица и със съдействието на Техническия университет – Габрово.


Състезателната програма включваше два кръга: решаване на теоретичен тест по приложна електротехника и практическа задача за създаване на устройства по зададена електронна схема.


Учениците от ТПГ “Стамен Панчев” се състезаваха в две възрастови групи – първа IX и X клас, и втора XI и XII клас. По време на първия кръг решаваха тест, измерващ знанията по електротехника, градивни елементи, аналогова и цифрова схемотехника, а вторият включваше изработка на електронно изделие.


Отборът от първа възрастова група – Марина Радославова Николова и Галина Красимирова Цекова от X клас, зае пето място в отборното класиране. Във втора възрастова група Маргарита Севдалинова Андреева и Кати Красимирова Костадинова се пребориха достойно с ученици от елитните софийски професионални гимназии „Джон Атанасов“ и „А.С.Попов“, ПГ - Видин.


Ето и класирането:


1-во място Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин


2-во място Професионална гимназия по електротехника и автоматика - София


3-во място Професионална Гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация "А.С.Попов" - София


4-во място Техническа професионална гимназия "Стамен Панчев" - Ботевград


5-во място Софийска Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" - София


6-то място Професионална гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев“ - Ботевград


Победителите в състезанието получават право да продължат образованието си в Техническия университет без да полагат приемен изпит, като още отсега могат да си изберат желана специалност.