В този мемориал в памет на големия български рефер и боксов деятел Емил Жечев  участват 220 състезатели от цял свят - освен от България, още от Гърция, Франция, Холандия, Хърватия, Косово, Македония, Литва, Румъния, Бразилия, Съединените щати, Русия, Украйна, Италия, Уелс, Казахстан, Индия, Швеция. Битките в отделните категории започнаха днес в 15 часа. Сред зрителите бяха двама баскетболисти на Балкан - Микейл Хопкинс и Ламаркъс Рийд, както и фенове на спорта в града.


 А официалното откриване, на което присъстваха президентът на БФБ Красимир Инински, зам. кметът на Ботевград Борис Борисов, депутатът Мартин Тинчев и кметът на Врачеш Марин Бончовски, бе от 18 часа. Официалните гости поздравиха всички участници - състезатели, треньори, съдии, длъжностни лица и зрители, а старт на надпреварата даде президентът на боксовата ни федерация Красимир Инински.


 Общо 21 българи участват в двете възрастови категории младежи и юноши. Младежите са 9 на брой, юношите са 12, сред които и двама боксьори от Боксов клуб Балкан Ботевград - Румен Руменов и Найден Рачов. Първи от тях на ринга ще излезе Найден Рачов в категория до 54 кг. Това ще стане на утре - вторник, на сутрешната сесия, която е от 11 до 13 часа. Негов съперник на четвъртфинала ще бъде Давид Галац от Хърватия. А Румен Руменов, който само преди няколко седмици стана шампион на България за юноши в категория до 63 кг, ще се боксира в сряда, отново в сутрешната сесия. В неговата категория участват 7 боксьори, като според жребия Руменов почиваше в първия кръг, и ще играе директно на полуфинала. Съперникът му е боксьорът от Казахстан Алижан Жандарбек.


 Ще припомним отново - турнирът е до петък, 5 април, сутрешните сесии започват в 11 часа, а вечерните - от 15 часа. Входът в зала Георги Христов е свободен