На 11 април 2019 г., четвъртък, от 17:30 часа, Литературните клубове на Етрополе и Ботевград организират в Многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе, съвместна промоция на книгата „ГРАДЧЕТО. ПОРТРЕТИ БЕЗ РАМКА”, на Милко Влайков от Ботевград.   
Малката книжка „джобен формат”, е събрала разказите за хора от бившата Ботевградска околия от началото до към 60-те години на ХХ век.
Случките са истински по разкази на очевидци, а за други авторът Милко Влайков е бил жив свидетел. Описани са и интересни истории от Етрополе.
Тези смешни истории за чешити биха могли да бъдат за чудаците, в което и да е градче. Всъщност те правят и „атмосферата” му.
Милко Влайков разказва с чувство на носталгия по онова време, когато нямаше телевизия, компютри и смартфони -  но в късите му разкази преобладава хумор и много ирония. Както самият той разказва, и „щипка сатира”, за да не са безсолни и с малко горчица – „за кадем”.
Самият Милко Влайков е един от известните хора на Ботевград. Дълги години е работил в рекламата, в Окръжния театър и киното. По призвание е дърворезбар. Негови творби са показвани не само в България.
Сега го виждаме в ново амплоа – на разказвач. Както казва Стивън Кинг: „Късите разкази с неочакван край са като целувка в мрака от непознат”.
Както вече казахме, промоцията на книгата „ГРАДЧЕТО. ПОРТРЕТИ БЕЗ РАМКА” в Етрополе е на 11 април от 17:30 часа в Многофункционалната зала на читалището.
И за финал - из "Апокрифа" на Харалампий Нервозний: „Ти не питай, каже, старо, а питай патило. Те това що че ти кажем, истина е било”.