Над 100 жители на Врачеш излязоха в неделя на обяд на протест срещу лошото състояние на пътя  за Ботевград. До блокиране на движението не се стигна, тъй като от полицията предупредиха гражданите, че нямат издадено разрешение за подобен акт и ще бъдат санкционирани. Пътят е част от републиканската пътна мрежа.
Част от протестиращите бяха донесли със себе си спукани гуми и джанти от колите си, които са попадали в огромните дупки на асфалта.


Въпросите на протестиращите:
-Защо държавата отпусна средства и започна ремонт на пътя от Врачеш към Витиня, а точно тази отсечка, която е най-натоварена и свързва най-голямото село в Софийска област с Ботевград, е оставена в трагично състояние?
- Защо на протеста няма нито един представител на Областното пътно управление или на АПИ, за да обясни на хората какви са намеренията им за този път?
- Защо в други райони на страната за подобни пътища, които се използват интензивно и от тежкотоварен трафик, се предвиждат средства за цялостно асфалтиране, а тук от години само се кърпят дупки, които при движението на тировете се отварят отново и стават още по-големи?


Кметът на Врачеш Марин Бончовски уведоми протестиращите гражадни, че в петък вечерта по телефона му се е обадил един от шефовете на АПИ – Дончо Атанасов, който го помолил да не организират протести и обещал, че още тази седмица ще започне ремонт на пътя. Ако врачежани протестират, няма да има цялостно асфалтиране, а само изкърпване на дупките – това изтъкнал държавният чиновник в разговора си с кмета на Врачеш.

„Ако до една седмица не видим, че се работи усилено, за да се положи нов асфалт, на Цветница и Великден с разрешение или без – републиканският път ще бъде затоврен” – категорични бяха протестиращите. Те заявиха, че протест ще има и в случай, че ремонтът е само кърпене на дупки. Хората настояват за цялостно асфалтиране на  участъка от Врачеш до  местността Чуклето.


От лошото състояние на пътя се оплакват и от двете най-големи фирми – ИМИ и „Сенсата”. Транспортните фирми, които возят работници в двата завода, са предупредили, че автобусите им не могат да достигнат до порталите на фирмите и ще бъдат принудени да спират далече, а хората да ходят пеш.