С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на регистрираното в Холандия дружество „Лукойл Юръп Холдингс Б.В.” от 19 април са прекратени правомощията на Валентин Златев. Не негово място идва 44-годишният Булат Сбаев, който дoсега е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия”.
Валентин Златев е представител на „Лукойл” в България от 2008 година. Според сайта mediapool  решението за отстраняването на Валентин Златев е взето след вътрешо разследване за източване на българските активи на компанията.


Проверката е назначена след публикации на сайта Биволъ от септември 2018г. Покрай нея бяха арестувани журналисти, разследващи Джи Пи Груп за схема за печелене на европейски проекти. Там се разкриват имотни сделки, при които Джи Пи Груп или свързани фирми купуват  евтини терени, а после ги продават на "Лукойл" на завишени цени. Самият Златев отрича да има връзка с Джи Пи Груп.


Въпреки че ОЛАФ и прокуратурата започнаха проверки за измама с документи и премиерът Бойко Борисов нареди Джи Пи Груп  да се оттеглят от големите поръчки, те все пак спечелиха  някои от големите обекти у нас.


Сред посочените от сайта Биволъ, сделки има и в Ботевградско. През 2008 година фирма "Ай Пи" купува терен за бензиностанция за 110 000 лева, а месец по-късно го продават на "Лукойл" за 838 000 лева.


По същата схема са придобити имоти в Кюстендил, Пловдив, Добрич, Провадия, Тетевен и други.