СУ „Христо Ясенов“ реализира
трета мобилност по Еразъм + , проект „ Да се подготвим за Европа“ в Бомло, Норвегия


През месец април трима ученика от СУ „Христо Ясенов“ (Виктория Петрова - 11в, Женя Живкова – 11в и Васил Ценков – 10а ) заминаха за Норвегия заедно с учителите Христина Калайджиева и Диана Цацова. Тяхното  пътуване беше по европейска програма Еразъм+, проект „Getting Equipped for Europe“. Те имаха шестдневен престой на малък остров с името Бомло и  възможността да пренощуват във втория по големина град в Норвегия – Берген.
По времето, когато бяха в Бомло,  учениците бяха настанени в приемни семейства, като през седмицата посещаваха учебни занятия. Видяха презентация на тема образование в чужбина и подробно им беше обяснено какво точно трябва да направят, за да учат в университет в Норвегия. Имаха среща с млади бизнесмени и предприемачи, които свободно им разказаха как и защо са създали своя бизнес.
Една от целите на норвежките учители беше всички ученици да се опознаят и общуват. В разнообразните интерактивни дейности Виктория, Женя и Васил завързаха нови приятелства с партньори от Испания, Италия, Словакия, Гърция и разбира се, от Норвегия.
 Цялата група посети град Берген, където всички се запознаха с велики норвежки художници. Справиха се и с интересната задача да снимат филм на тема по избор, пряко свързана с оживения град, заедно със своите  партньори. А останалата част от краткото си посещение прекараха в разходки.
В последната вечер от  престоя в Норвегия, всяка държава трябваше да приготви традиционно ястие. Нашите ученици избраха да представят България с вкусна баница, за която  бяха донесли предварително продукти от вкъщи. Културните различия  бяха очевидни, но пък за нашите участници беше безкрайно интересно да се докоснат  до чуждите традиции.
„Невероятно сме щастливи, че видяхме една красива, чиста и спокойна страна, от която можем много да научим. Пътуването до Норвегия не само  беше изключително полезно за нашето образование, но също  и прекрасна възможност да открием нови приятели!“ - сподели Вики.


Изготвил: Румяна Вутова –
Учител в СУ“Христо Ясенов“ - гр.Етрополе