През изминалия уикенд в Етрополе се състоя Националният туристически поход до крепостта „Чертиград“. Той се организира от Община Етрополе, Български туристически съюз, Българска федерация по туризъм, Туристическо дружество „Туризъм, спорт и екология Етрополе“ и туристическо дружество „Старопланински турист“.По традиция, празникът на тракийската крепост „Чертиград“ се провежда първата събота на месец май.
Според една от хипотезите за наименованието на крепостта е, че „Чертиград“ означава дяволски град идваща от руската дума чорт, която означава дявол. Друго мнение, което може би е най-вероятно, че името идва от тракийската дума – ЧАРТИДАВА – обозначаващо черта, място. В недрата на древния Аймос /Стара планина/ между селата Брусен, Лопян, Ямна и Черни вит, тази крепост се издигала мощна и страшна. Изградена на място непристъпно, лесно отбраняем център на важни пътища към четирите краища на Балканския полуостров, тя е играла важна роля в отбранителната мощ на сердите, а като кръстопът е помогнала на бързото, икономическо и културно издигане на това тракийско племе, създало по късно два знаменити града на древността Сердика /София/ и Акли /Етрополе. От откритите основи на сградите ясно личи, че крепостта е опожарена, което е сложило и край на съществуването й. Останки от въпросната тракийска крепост има и в наши дни.
Празничната програма тази година включваше поход до местността,  възстановка с историята на тракийска крепост „Чертиград“, състезание по планинско бягане и планинско колоездене. Наградите в двете състезания бяха връчени от Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров.
Резултати от планинско бягане:
I място – Красимира Петкова
II място – Магдален Василев
Резултати от планинско колоездене:
I място – Георги Николов
II място – Цветелин Иванов
III място – Йордан Витев
За всички туристи, изкачили се до крепостта бе даден курбан за здраве и благополучие, който бе подсигурен от Кмета на село Брусен и инициативен комитет към селото.
Слънчевото и приятно време допринесе за участието на туристи в похода от София, Бистрица, Ябланица, Плевен, Етрополе, Брусен, Ямна, Лопян, Черни вит, Рибарица и други.
Източник: Община Етрополе