Днес хората на България излизат от домовете си, за да почетат заедно силата на просветата и да се поклонят пред магическата мощ на писаното слово. Слово, което от хиляди години насам българският народ  съхранява, обогатява и цени. Поглеждайки назад в годините, историята ни припомня, че българският народ е преживял много изпитания, гравитирал е в различни посоки, примамван е в променящите се исторически условия в далечни и съседни нам страни. Но в тези колебания и изкушения е запазил нещо неоспоримо, останал е единен в своя език и в своята писменост. В това се състоят величието и светостта на солунските братя и техните ученици, дали на народа ни нещо, което не разделя, а обединява всички. Тези думи прозвучаха от сцената на Народно читалище „Христо Ботев”, където се проведе тържеството, посветено на днешния празник – 24 май – Ден българската просвета и култура и на славянската писменост.  То започна с всеучилищния химн „Върви, народе възродени”, изпълнен от Детски хор „Бонка Големанова с ръководител Боряна Нешкова.  Публиката, станала на крака, пригласяше при изпълнението на песента. 


Поздрав към всички присъстващи отправи кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов. Освен че поднесе своите пожелания, той направи обръщение към учениците, което гласеше: „Скъпи ученици, не знам дали осъзнавате какво огромно богатство е писмеността, която са ни завещали дедите. Днешният все по-глобализиращ се свят, един свят, в който Вие комуникирате по един много по-различен начин от този, по който ние, когато бяхме деца, комуникирахме. Вие използвате различни устройства, телефони, компютри и т.н. Призовавам Ви, моля Ви действително, ползвайте нашия роден език, когато общувате помежду си! Ползвайте Кирилицата! Защото ние се нуждаем от нашата идентичност, а тя е в нашия роден български език и в нашата славянска писменост.”.


Иван Гавалюгов благодари за усилията и труда на учителите да образоват децата, както и за това, че ги окуражават да търсят знанието.   


По традция кметът Гавалюгов награди учители от общината за постигнати високи резултати в учебно-възпитателния процес през настоящата учебна година.  


В категория „Предучилищно образование” с приза “Учител на годината“ бе удостоена Поля Герашка, учител в Детска градина “Кокиче“ 


Геновева Йотова бе отличена в категория „Начален етап на основно образование”. Тя е учител в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград.  


В категория „Прогимназиален етап на основното образование” наградата бе присъдена на Пенка Николова– учител в ОУ „Любен Каравелов” – с. Трудовец.


Иван Иванов – учител в ПГТМ „Христо Ботев”, бе отличен в категория „Средно образование”.


От своя страна наградените учители отправиха благодарност към своите колеги и към възпитаниците си за оказаната подкрепа. 


Мотивираните предложения за “Учител на годината“ се внасят в Община Ботевград от педагогическите колективи на детските и учебни заведения на територията на общината. Обсъждането на постъпилите номинации и определяне на носителите на отличието се извършва от комисия в състав: Стефка Граматикова – секретар на Общината, Петя Кочкова – председател на Постоянната комисия по образование, наука, култура и духовни дейности към ОбС, Николета Иванова – началник отдел “Хуманитарни и социални дейности“ в Общината, Георги Панев – старши експерт по организация на средното образование, и Валя Диковска – председател на местната структура на Синдиката на българските учители.  


Тържественото честване на 24 май завърши с концерт на популярния и обичан български изпълнител Орлин Горанов. Неговите вечни хитове и умението му да общува непринудено и с лекота, заредиха публиката с ведро настроение и положителни емоции.